10 думи, които ще ви помогнат да впечатлите събеседниците си

9
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 23.09.2014

Случвало ли ви се е да общувате с хора, които използват толкова много сложни и непознати думи, че почти не разбирате какво се опитват да ви обяснят? А как бихте реагирали в подобен диалог? Вариантите са три: а) кимате разбиращо и оставяте у събеседника си впечатлението, че сте наясно с всичко казано от него; б) в отговор на изреченото, започвате да си спомняте думи и изрази, които някога сте чували, но едва ли бихте употребили сред приятелите си или в) признавате си, че не разбирате нищо и молите за помощ. За да блеснете с впечатляващи познания, днес ви предлагаме подборка от някои интересни, дори поетични, и малко известни думи, съставена от портала AdMe.

Виж още: 10 странни чужди думи, които нямат буквален превод 10 малко известни любопитни факта

1. Обелос Буквен символ, напомнящ обединение на знаците минус и двоеточие. Въведен е от древногръцкия филолог и библиотекар на Александрийската библиотека Зенодот Ефески за да обозначи съмнителни думи или твърдения. Символът може да изглежда като права хоризонтална черта или като черта с по една точка отгоре и отдолу. Поставял го в полетата до тези части от ръкописите, които предизвиквали съмнения в него. През 1659 г. немският математик Йохан Ран в своя труд „Teutsche Algebra“ използва обелоса, за да обозначи деление. В полската типографска традиция обелос се използвал за обозначение на диапазони, примерно записът 3÷7 е еквивалентен на израза „от три до седем“.

2. Лунула Белезникава зона с форма на полумесец, намираща се в основата на нокътя на ръката или крака. Тя е видимата част на матрицата на нокътя (корена му). При хората, тя се появява през 14-тата седмица на бременността и има основна структурна роля при дефинирането на свободния край на нокътната плочка (частта на нокътя, която расте навън).

3. Мондегрийн Терминът е въведен за първи път през 1954 г. в статия за сп. „Атлантик“, написана от Силвия Райт и означава погрешно дочута фраза, обикновено в песен или стихотворение, като грешката й дава ново значение. Произходът на думата идва от текст на фолклорна песен, който авторката чувала като „They had slain the Earl of Moray/And Lady Mondegreen“ – в превод: „Убиха графа на Морей и лейди Мондегрийн“. Оказало се обаче, че благородната дама не съществува и в истинския стих се пеело: „They had slain the Earl of Moray/And laid him o­n the green“ (Убиха графа на Морей, положиха го на зелената морава).

4. Фосфен Това явление, характеризиращо се с виждане на светлина без тя действително да попада в окото. Думата идва от гръцките думи „phos“ (светлина) и „phainein“ (показвам). Фосфени са проблясъци от светлина, често свързан с оптичен неврит, предизвикани от движение или звук. Фосфени могат да бъдат предизвикани директно от механични, електрически или магнитни стимулации на ретината или зрителния кортекс, както и чрез случайни възбуждания на клетките в зрителната система. Фосфени са наблюдавани и от медитиращи; хора, които прекарват дълги периоди без визуална стимулация (явлението е известно и като кино на затворника); или при халюцинации.

5. Ферула Думата има няколко значения. Едното е род многогодишни тревисти растения от семейство Зонтични, другото – линийка за наказания, с която биели учениците по дланите в древните училища, като метод за възпитание. Ферула е и думата за металната част в края на молив с гумичка, а освен това се използва и като заклинание в романа за Хари Потър.

6. Дисания Думата дисания има кратко и много ясно описание – това е състоянието, при което ни е трудно да станем сутрин от леглото.

7. Парестезия Това е усещането за мравучкане, изтръпване и други усещания по кожата, вследствие на увреждане на сетивни нерви, проводни пътища или сетивни зони в мозъчната кора. За съжаление парестезията може да се дължи на някое от следните заболявания и състояния: захарен диабет, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, мозъчен абсцес, мозъчен кръвоизлив, фрактура на кост, табес дорзалис, отравяне с олово, множествена склероза, дискова херния, притискане на нерв, болест на Пейджет и други.

8. Интеробанг Интеробанг е онази комбинация от въпросителна и удивителна в края на изреченията, която показва силната изненада на питащия. „Мислиш ли?!“

9. Дефенестрация Думата дефенестрация е с латински произход и буквално означава изхвърляне през прозореца. Добива популярност от чешката история. Три събития от нея са известни като Пражки дефенестрации. С първата е наречено убийството на седем членове на градския съвет на Прага от тълпа радикални хусисти на 30 юли 1419 г. Втората поставя началото на Тридесетгодишната война през 1618 г. След избора на Фердинанд II за император на Свещената Римска империя чешките аристократи се разбунтуват. На 23 май 1618 г. неколцина от тях залавят двама императорски управители и един писар и ги изхвърлят през прозорците на Пражкия замък, без да ги наранят сериозно. Третата пражка дефенестрация става на 10 март 1948 г., когато чехословашкият външен министър Ян Масарик, последният несоциалистически член на правителството, е намерен мъртъв под прозорците на Външното министерство в Прага. Спекулациите около смъртта му продължават и днес, въпреки че няма доказателства за участието или неучастието на правителството, но разследванията след Нежната революция заключват, че става въпрос за самоубийство.

10. Фрисон И тази дума има две значения. Едното със сигурност е познато на любителите на коне. Фрисон е порода от това благородно животно. Освен това обаче думата означава и тръпките, които ви побиват, когато слушате музика, която ви харесва.

Коментари

коментар(а)