Убийците на Пеевски не са никакви убийци

1
Добави коментар
mignews
mignews

Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Мария Митева и членове Валя Рушанова и Алексей Трифонов отмени окончателно определението на Софийски градски съд, което задължаваше прокуратурата да продължи да разследва т. нар. „убийци“ на Делян Пеевски.

На 30 юли 2014 г. градските магистрати наредиха Софийската градска прокуратура да продължи работата по Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов за опит за убийство на депутата от ДПС, въпреки че самото обвинение призна, че няма нито едно доказателство за това.

Съдът се позова основно на процесуални пропуски, въпреки че дори главният прокурор Сотир Цацаров нарече делото „грешка“, а продължаването му „процесуален инат“. Преди това избухнаха задочни пререкания между Цацаров и тогавашното ръководство на МВР в лицето на Цветлин Йовчев, като никой не исксаше да си признае защо е започнал компрометираното разследване в условията „на неотложност“.

На 30 юни 2014 г. СГП прекрати наказателното производство срещу тримата, водено по изключително тежкия чл. 115 от НК, който третира и „случилите се“ убийства. Това не попречи Делян Пеевски да нарече тримата „моите убийци“, след като даде показания по случая в Столичното следствие.

Интересно е, че сагата с трите ареста избухна паралелно и течеше заедно с процесите по КТБ, а и се радваше на огромен интерес от една група медии.

С определението си от 23 септември 2014 г. САС изменя постановлението на СГП в частта относно основанието за прекратяване поради липса на извършено престъпление по чл. 115 във връзка с чл. 18, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 117 НК. Апелативните съдии сочат, че наказателното производство подлежи на прекратяване на основание чл. 243 ал. 1 т. 1 от НПК.

В останалата му част определението на Софийския градски съд е потвърдено от САС.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване, се казва още в съобщението на съда.