Грижи за устните през есента

2
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

През есента времето рязко се променя и често ни изненадва със силен вятър и по-ниски температури, които в комбинация с вредния навик да си облизваме устата, води до напукана и груба кожа на устните. Вижте какви грижи да полагате за устните през есента.

Как да се грижим за устните през есента

Много жени пренебрегват грижите към устните си, в следствие на което се оказват със зачервени и чувствителни устни, които напомнят за себе си с болката и грапавината на кожата. Истината е, че кожата на устните е по-специална – тя е по-тънка и не се омазнява, което съответно е предпоставка да се изсушава по-често и да се напуква.

Не са малко жените, които имат вредните навици да се облизват и да си хапят устните, докато са навън. През есента, когато намокрите устните със слюнка и духне вятър, положението се влошава, защото кожата се изсушава още по-бързо.

Вижте също: Рецепта срещу сухи и напукани устни

Помнете, че колкото повече хидратирате и подхранвате кожата на устните, толкова повече вода и полезни вещества абсорбира тя. В такъв случай устните набъбват, стават гладки и розови – магнит за целувки.

Редовно ексфолирайте усните, за да отстраните мъртвата кожа. Освен това е хубаво често да използвате балсам за устни, за да омекотявате. Хубаво е да слагате от него дори вечер преди сън, защото понякога човек спи с отворена уста или въздухът в стаята е твърде сух и така устните пак могат да се напукат.

За да се радвате на гладки и сочни устни, използвайте природна козметика със съдържание на гел от алое вера, кокосово масло, краставица, масло от шеа, масло от жожоба, пчелен восък, рициново масло.

Направи си сам натурални балсами за устни

Предлагаме ви няколко рецепти за домашни балсами за устни, които съдържат само природни съставки.

Смесете 2с.л. бадемово масло, 1ч.л. настърган пчелен восък, 1ч.л. мед, 15 капки етерично масло по избор. След като се получи хомогенна смес, я изсипете в малко бурканче или такова от предишен балсам за устни и изчакайте да стегне.

На слаб огън разтопете 2с.л. бадемово масло и 1ч.л. настърган пчелен восък. Когато се получи еднородна смес, добавете 1ч.л. мед и щипка канела. Разбъркайте добре и пресипете в подходящ съд.

Вижте също: Пчелен восък – лекарство от пчелите

Направете си домашен ексфолиант за устни. Трябват ви 2с.л. кокосово масло, 1с.л. мед, 1с.л. кафява захар и 1ч.л. пюре от тиква. Разбъркайте съставките до получаване на еднородна смес и с кръгообразни движения масажирайте устните, използвайки домашната маска.

Домашен балсам за устни може да си направите и като смесите кокосово масло, бадемово масло, рициново масло и настърган пчелен восък в съотношение 1:1. Добавете 10 капки етерично масло от портокал и 5 от етерично масло от иланг иланг. Въпросната смес може да се използва и за омекотяване на груба кожа на лактите и колената например.

Ако обичате шоколад, тогава тази рецепта за домашен балсам за устни е за вас. Трябват ви 1ч.л. кокосово масло, 1ч.л. бадемово масло, 1ч.л. какао на прах, 3 капки витамин Е, 2 капки етерично масло от мента и 3-4 дражета шоколадов чипс. На слаб огън разтопявате всички съставки и бъркате, докато се получи хомогенна смес.

24.09.2014/ Христина Спасова