Брауни – неустоимото сладко изкушение в ресторантите на Варна

19
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Шоколадовото брауни е класически американски десерт, който се радва на множество почитатели в ресторантите на Варна. Неговата отличителна и разнообразна текстура и разкошният му вкус са вдъхновяващо предизвикателство за кулинарните майстори вече десетки години. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ разказва за интересната история и разновидностите на неустоимото брауни.

Същност на шоколадовото брауни в ресторантите във Варна и по света

Шоколадовото брауни се предлага в ресторантите на Варна като плосък печен десерт с квадратна или правоъгълна форма. Първата рецепта за вкусното сладко изкушение датира от XIX век в САЩ, а през следващото столетие брауни добива широка популярност в САЩ и съседна Канада.

Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ отбелязва, че майсторите сладкари определят перфектната текстура на десерта като „кръстоска между кейк и бисквита“. В зависимост от плътността си, шоколадовото брауни в ресторантите на Варна може да наподобява фъдж или кейк, а като добавки към оригиналната рецепта се използват ядки, сметана, шоколадов чипс, червени боровинки и други.

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ информира, че съществува разновидност на брауни, която се приготвя с кафява захар, не съдържа шоколад и се нарича „блонди“. Понякога ресторантите във Варна и по света сервират десерта топъл с топка сладолед (à la mode), гарниран с бита сметана или марципан или поръсен с пудра захар. Множество вариации на шоколадовото брауни могат да бъде в десертните менюта на ресторантите във Варна. В ресторант Вила Марциана – Варна интерпретации на този класически американски десерт също присъстват в постоянно променящите се менюта.    

История на шоколадовото брауни – от блог „Ресторанти Варна“

Интересна е историята на разкошния десерт,  препращаща към края на XIX век в САЩ. Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ информира, че главният готвач на чикагския Palmer House Hotel създава обичаното шоколадово брауни по молба на Bertha Palmer. Нейното изискване е да бъде приготвен десерт за дамите, присъстващи на Световното изложение в Чикаго през 1893 година, който да е по-малък от парче торта, но да има сходни вкусови характеристики и да може да се консумира от кутии за храна. Тези първи браунита са били приготвени с кайсиева глазура и орехи – рецепта, която рядко може да бъде открита в ресторантите на Варна, но и до днес се предлага в „първородния“ хотел на прекрасния десерт.

Най-ранните публикувани рецепти за брауни, наподобяващи днешните в ресторантите на Варна, се появяват в няколко готварски книги, най-старите от които са Home Cookery  и Service Club Cook Book  от 1904 година. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че тези рецепти са били за брауни с мека текстура, наподобяваща кейк. За пръв път наименованието „брауни“ се появява през 1896 година, но тогава се отнася за малки кейкове, приготвяни с меласа и изпичани поотделно в метални форми.

Митове за създаването на брауни – от блог „Ресторанти Варна“

Екипът на рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“ споделя, че освен основната съществуват още три версии за произхода на шоколадовото брауни. Първият мит гласи, че готвач случайно добавил разтопен шоколад към бисквитено тесто. Втората версия е, че любимият десерт на множество гастрономи в ресторантите на Варна е създаден от кулинарен майстор, забравил да прибави брашно към тестото. И третата, най-популярна версия според източниците на блог „Ресторанти Варна“, свидетелства, че домакиня не разполагала с бакпулвер и решила да експериментира с новото изкушение, което пленило гостите й. Какъвто и да е реалният произход на шоколадовото брауни, можем да се радваме, че рецептата за този десерт е достигнала до нас и до днес продължава да се приготвя в множество ресторанти във Варна и по света.

Основни разновидности на брауни в ресторантите на Варна

Срещат се три основни разновидности на брауни в менютата на ресторантите във Варна и по света. Първата е с текстура, наподобяваща кейк и по-ронлива. Втората се доближава по голямата си плътност до тази на друг популярен десерт – фъдж, а третата е с текстура, определяна като „дъвчаща“. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че текстурата се определя от съотношението между шоколад, масло, захар и брашно, с което кулинарните майстори в ресторантите на Варна обичат да експериментират.  За още по-завладяващ вкус към шоколадовото брауни се добавят ядки, сушени плодове, парченца шоколад, а за да обогатят още повече десерта някои майстори сладкари добавят и крема сирене. Няма един единствен най-добър вариант на десерта – всичко зависи от успеха на вкусовите интерпретации в ресторантите на Варна.

А Вие опитахте ли сладките изкушения в бистро менюто на ресторант Вила Марциана – Варна? Насладете се на кулинарното изкуство, сътворявано в кухнята на ресторанта до Варна!

 

Още новини от рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“