КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Първи снимки на Марс, направени от индийската „Марсианска орбитална мисия“!

6
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 570

 

РЕДАКЦИЯ В 16:54 ч: появи се ВТОРА снимка, показваща марсианската атмосфера!

 

25 септември 2014 г. 16:34 ч.

Светослав Александров. Измина едно денонощие от пристигането на индийската „Марсианска орбитална мисия“ в орбита около Червената планета.

Днес индийските специалисти показаха своята първа снимка, направена от околомарсианска орбита.

Марс и неговата атмосфера, заснети от „Индийска орбитална мисия“. Credit : ISRO

Индийската космическа мисия направи своята първа снимка на Марс. Credit : ISRO

Снимката е направена от височина 7 300 километра. Регионът, който е заснет, е южният край на Syrtis Major на Марс. Тънките линии на снимката, които приличат на драскулки, обаче не са размазване поради движението на „Марсианска орбитална мисия“, а са реални структури, характерни за този район.

Преди снимката да бъде официално обнародвана, тя беше показана и пред индийския премиер Нарендра Моди:

Представянето на снимката пред премиера на Индия Нарендра Моди. Credit : Modi’s Twitter

 Индийските медии пишат, че досега „Марсианска орбитална мисия“ е направила общо около 10 снимки на Марс.  Още снимки могат да бъдат качени в близките дни.

Орбитата на „Марсианска орбитална мисия“ e силно елиптична, с параметри 421 на 76 994 километра. Това не е оптимална орбита за направата на детайлни снимки на повърхността. Със сигурност „Марсианска орбитална мисия“ не може да ни покаже никакви нови детайли, каквито не сме виждали от „Марс Риконисънс Орбитър“ – свръхмощния разузнавач на НАСА ( неговите снимки са достъпни за сваляне от тук ).

Въпреки това снимките ще се радват на изключителна популярност сред Индия, сред местните учени, и безспорно ще помогнат в това да вдъхновят едно ново поколение космически изследователи.

Индийската „Марсианска орбитална мисия“ е най-евтината безпилотна експедиция, реализирана до планетата Марс до настоящия момент. Тя струва едва $74 милиона. Изключително популярен стана фактът, че реализирането на тази мисия е станало за по-малко пари, отколкото са били нужни за разработката на холивудския научно-фантастичен филм „Гравитация“.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

< Предишна

Следваща >