Агенция по заетостта въвежда електронна регистрация и за безработни

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

След въвеждането на онлайн заявките от работодатели, Агенция по заетостта (АЗ) въвежда електронна регистрация и за безработни, съобщиха от агенцията. Това ще спести време и ще ускори процедурата по обслужване на безработните лица, обръщащи се към бюрата по труда.

Един от най-големите проблеми на териториалните бюра по труда се изразява в липсата на достатъчно време за консултиране на безработните. За целта е разработено и предложението хората, които се регистрират в бюрата, да могат да попълват на официалния сайт на АЗ в удобно за тях време необходимите данни, свързани с образование, трудов опит, очаквано възнаграждение, сектор, в който желаят да се реализират.

„Идеята на предстоящата нова услуга е, когато безработните стигнат до бюрата по труда, предварително попълнените от тях данни вече да са обработени от трудовите посредници. Така времето, което безработният прекарва с трудовия посредник, ще бъде използвано оптимално и оползотворено изцяло за консултиране, мотивиране и насочване”, обяснява Асен Ангелов – изпълнителен директор на столичното бюро “Възраждане”.

Преди седмица агенцията пусна електронна услуга, насочена към работодателите. Те вече могат да заявяват свободни позиции не само на място в бюрата по труда, но и от разстояние в специално създадена електронна бланка на интернет страницата на АЗ. Улеснението веднага бе оценено от работодателите и само за няколко дни около 200 от тях са се възползвали от услугата.