Божествената Райна Кабаиванска излиза на сцената на Античния театър

10
Добави коментар
topplovdiv
topplovdiv

Великата оперна дива Райна Кабаиванска и певците от нейния майсторски клас в Нов български универститет излизат довечера на сцената на Античния театър в Пловдив.

Концертът под надслов „Божествената“ и с участието на оркестъра на Софийска опера и балет под диригентството на Найден Тодоров.

Райна Кабаиванска не е гостувала в Пловдив повече от 15 години, като при последния си гастрол в Града под тепетата е пяла именно на сцената на Античния театър.

С мащабното музикално събитие Пловдив ще чества юбилея на неповторимата певица, който се отбелязва тържествено в цял свят.

Наред с бляскавата си биография на оперна звезда Кабаиванска има огромен принос в изграждането на млади талантливи певци, някои от които вече са поели пътя по големите международни сцени. Първите майсторски класове на певицата се провеждат през 1992 г. близо до Торино.

Оттогава насам тя непрекъснато разширява траекторията на школата си по вокално и сценично изкуство по света. Кабаиванска е професор в Академия „Киджана“ в Сиена, Академията в Озимо, Кралския оперен театър в Мадрид, Нов български университет, Торре дел Лаго, Академията за млади таланти в Арена ди Верона. През 2004 г. заедно с Лучано Павароти, Мирела Френи и диригента Леоне Маджиера Кабаиванска открива музикална академия в Модена. Член е на журитата на редица престижни конкурси – „Мария Калас“, „Кралица Елизабет“ и др.

През 2002 г. Райна Кабаиванска учредява фонд, носещ нейното име, който присъжда национални и международни стипендии за обучение на млади оперни изпълнители. Голяма част от младите певци, имали шанса да специализират през годините в майсторския клас на оперната прима, вече градят успешна кариера по световните сцени.