Френската традиция амюз буш в гурме ресторантите на Варна

20
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Ако посетите изискан ресторант във Варна или по света, неизменно ще бъдете приветствани от екипа с малки вкусни ордьоври. Тези безплатни хапки се наричат „амюз буш“ (или „амус буш“) и се възприемат не само като поздрав от шеф-готвача, но и като своеобразно загатване на неговите умения и събуждане на любопитството към основната част от вечерята. И тъй като френската кухня има силно влияние върху гурме традициите, а от там и върху Вила Марциана и другите гурме ресторанти на Варна, обръщаме специално внимание на този чаровен кулинарен поздрав.

Какво представлява амюз буш в ресторантите на Варна?

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ иноформира, че терминът „amuse bouche“ произлиза от френски и буквално означава „забава за устата“. Амюз буш се отличава от останалите предястия в ресторантите на Варна по това, че не се поръчва от клиента на заведението, а се избира от главния готвач, като обикновено се състои само от една-две вкусни и безплатни хапки. Често се сервира, придружен от чаша вино, за да подготви гостите за предстоящата вечеря и да ги предразположи към индивидуалния подход на шеф-готвача към кулинарното изкуство.

Новаторската кухня в ресторант Вила Марциана – Варна и амюз буш

Като нещо ново и различно, тези малки ордьоври стават популярни именно по време на новаторското движение в кулинарното изкуство. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че това движение обръща специално внимание на по-малките като количество ястия, които обаче притежават специфичен аромат и интензивни вкусови качества. Отличителните характеристики на амюз буш като минимализъм, екзотика, силни и запомнящи се вкусове и аромати може да усетите в невероятните гурме предложения на шеф Джеджев всеки четвъртък в гурме ресторант Вила Марциана – Варна!

Творческото поднасяне на амюз буш в ресторантите на Варна

Под формата на амюз буш в ресторантите на Варна могат да бъдат сервирани дори обикновени хапчици маслини или тънки филийки багета с маслинова паста или сирене, домати и босилек. Това, което обаче винаги впечатлява, е начинът на поднасянето им. Според екипа на блог „Ресторанти Варна“ той трябва да излъчва артистичност, за да донесе наслада за очите на клиентите. Някои от почитателите на провокацията поднасят амюз буш в малка лъжичка, чашка или в легло от плод или зеленчук. Именно изобретателността  в приготвянето и сервирането на амюз буш осигурява конкурентно предимство на едни гурме ресторанти във Варна пред други.

Връзката между амюз буш и звездите на Мишлен – от „Ресторанти Варна“

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ информира, че в определен момент от историята амюз буш се превръща от неочаквана изненада за клиентите в задължителна част от изискванията на кулинарния гид Мишлен в ресторантите, желаещи да бъдат отличени с  негова звезда. Тези малки лакомства задават тона на вечерята и са също толкова важни за кулинарното преживяване, колкото и останалите елементи от гурме менюто. В България традицията на поднасяне на амюз буш все още не е много популярна. Но тъй като ресторант Вила Марциана не обича да се слива с множеството и се стреми към заветната звезда на Мишлен, тук шеф Джеджев често поднася кулинарни поздрави към посетителите на гурме ресторанта до Варна. Така той ги предразполага и събужда любопитството им за предстоящото гастрономическо приключение, което им е подготвил!

Още гурме новини от ресторантите на Варна

Новини от рубриката „Традиции и тенденции в ресторантите на Варна“