Болест на Уилсън

1
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Болест на Уилсън е рядко наследствено заболяване, което пречи на тялото да изхвърли излишният мед. Вие се нуждаете от малки количества мед от храната, за да останете здрави. Твърде много мед обаче е отровен.

 

Обикновено вашият черен дроб освобождава излишният мед в жлъчката, храносмилателната течност. При болестта на Уилсън, медта се натрупва в черния дроб и го освобождава директно в кръвта. Това може да доведе до увреждане на мозъка, бъбреците и очите.

 

 

Четете още: Ниско-протеинова диета за лечение на фенилкетонурията

 

Болестта на Уилсън се появява при раждането, но симптомите обикновено започват от възраст 5 до 35 годишна възраст. Първо атакува черния дроб, централната нервна система или и двете. Най-характерния признак е ръждиво кафяв пръстен около роговицата на окото. Физически прегледи и лабораторни тестове могат да диагностицират заболяването.

 

 

Четете още: Какво е галактоземия?

 

Лечението е с медикаменти за премахване на излишния мед от тялото. Трябва да се вземат лекарства и да се следва диета с ниско съдържание на мед през целия живот. Не е препоръчително да се ядат миди, черен дроб, тъй като тези храни могат да съдържат високи нива на мед. Също така в началото на лечението трябва да избягвате шоколад, гъби и ядки. Проверявайте питейната вода за съдържание на мед и не приемайте мултивитамини, които съдържат мед.

 

С ранното откриване и правилното лечение на Болестта на Уилсън, може да се радвате на добро здраве. 

 

Снимки: dontshoot.me!, jacsonquerubin Foter