Молекулярната гастрономия – наука и изкуство в ресторантите на Варна

21
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Коктейли в ледени сфери, хайвер от зехтин, прозрачни равиоли… Звучи интригуващо, нали? Това са само част от изумителните представители на молекулярната гастрономия. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ разказва за изкусната кулинарна наука, наречена молекулярна гастрономия.

Същност на молекулярната гастрономия – от блог „Ресторанти Варна“

Само най-добрите сред гурме ресторантите на Варна успяват да приложат на практика принципите на молекулярната гастрономия. Това новаторско кулинарно изкуство от най-висок клас представлява съчетание между химия и физика, което трансформира вкуса и текстурата на храната. А какъв е резултатът? Екипът на блог „Ресторанти Варна“ би го дефинирал като иновативно, непознато и завладяващо гастрономическо преживяване. Специалистите по молекулярна гастрономия изследват в дълбочина необичайните кулинарни възможности на дадени хранителни продукти с помощта на щателното им лабораторно изследване. Целта на готвачите, практикуващи молекулярна гастрономия в ресторантите на Варна и по света, е да изучат и да си обяснят химичните и физичните причини за трансформацията на съставките, както и да се запознаят подробно със социалния, артистичния и технологичния компонент на феномена „гастрономия“.

Молекулярната гастрономия през погледа на готвачите в ресторантите на Варна и по света

Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ отбелязва, че част от шеф-готвачите в ресторантите на Варна и по света не приемат термина „молекулярна гастрономия“ и използват вместо него „модерна“, „модернистична“, „експериментална“ или „авангардна“ кухня. 

Хестън Блументал, собственик на няколко от най-добрите ресторанти в световен мащаб, твърди, че словосъчетанието „молекулярна гастрономия“ придава на този стил на готвене елитарно и недостъпно звучене, което кара готвачите в много ресторанти да си мислят, че са им нужни познания по ядрена физика, за да му се отдадат. А в крайна сметка това течение в кулинарията произлиза от желанието да  се изследват непознати до момента кулинарни съставки, инструменти и техники на готвене.

Безопасна ли е молекулярната гастрономия за клиентите на ресторанти във Варна и по света?

Много посетители на ресторанти във Варна и по света възприемат молекулярната гастрономия като нездравословна, синтетична и съдържаща множество химикали.

Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ отбелязва, че в действителност използваните „химикали“ са с биологичен произход, отговарят на  стандартите на ЕС и се използват в много малки количества. Така че гастрономите в ресторантите на Варна и по света могат да се насладят на това изкуство без притеснение.

 

Кухня на неограничените възможности – от блог „Ресторанти Варна“

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ информира, че молекулярната гастрономия на практика започва с изследвания на промените във вкуса и текстурата на даден продукт под влиянието на различна температура, налягане и други условия. По този начин най-добрите готвачи в ресторантите на Варна и по света са достигнали до впечатляващи ястия горещ желатин, изкуствен хайвер, сферични равиоли, сладолед от раци и спираловиден зехтин.

Шеф Феран Адриа от ресторант „El Bulli“ например използва алгинати, за да създаде своя система за направата на желирани сфери, които буквално „избухват“ в устата на гастрономите. Друг световно признат кулинарен майстор – Хестън Блументал –  открива способността на мазнините да държат отделно различните вкусове и така създава ястие, съдържащо 3 съставки – босилек, маслини и лук, като всеки вкус в него се възприема последователно. Истинско удоволствие, което трябва да бъде приложено и в гурме ресторантите на Варна!

Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ отбелязва, че потенциалът за развитие на молекулярната гастрономия в ресторантите на Варна е огромен. Подарете си изненадващо сетивно удоволствие с дегустационното меню на ресторант Вила Марциана – Варна!

Още новини от рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“

Към всички рубрики на блог „Ресторанти Варна“