Време е за… грозде

18
Добави коментар
naskoki
naskoki

Още от дълбока древност лечението с грозде и гроздов сок е намерило широко приложение в нетрадиционната медицина, а от края на 19в. вече си има и име- ампелотерапия.

Благодарение на неговата сравнително достъпна цена и на широкото му разпространение, гроздето още от древността е използвано като храна, лекарство, лек за отмора и забавление. Широкият му спектър на действие го прави едно от най- популярните и приложими лекарства в народната медицина.

Задълбочените съвременни изследвания са доказали безспорно тези факти. Учените са установили, че в гроздето се съдържат много органични киселини като ябълкова, винена, лимонена, кехлибарена и фосфорна, които са полезни за бързата обмяна на веществата.

Според нетрадиционната медицина консумацията на грозде и прясно изцеден гроздов сок се препоръчва при наличието на липсата на апетит, при стомашно- чревни възпаления, чернодробни и жлъчни възпаления, при запек и хемороиди. То има много добро действие и при мигрена и артритни заболявания.

Фактът, че съдържанието на захар в него е много по- голямо, отколкото при другите плодове- над 25% изобщо не е за подценяване. Захарите в този толкова сладък и полезен плод, навлизат директно в кръвта и се усвояват бързо от организма, като това подпомага изключително много за доброто състояние и правилното функциониране на сърцето и черния дроб. Благодарение на качества, които притежава гроздето, то се превръща в изключително ценна храна за злояди и анемични деца, за спортисти и за хора, които редовно се излагат на големи физически натоварвания.

Освен всички изброени дотук положителни качества на гроздето, то е богато и на витамини. В него има голямо съдържание на витамин C, B и провитамин A, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и имат благотворно влияние върху зрението на хората. Наличието на много калий подпомага сърдечния мускул, отделя излишните течности и затова гроздето и сокът му се препоръчват при хора страдащи от високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчката.

При консумирането на грозде и гроздов сок с лечебна цел, то препоръчителната доза е по половин литър прясно изцеден сок- сутрин, обед и вечер, като лечението трябва да продължи поне 2- 3 месеца или да се консумира поне по 1, 5 килограма на ден/добре измито грозде/ като не е задължително то да бъде само от един вид.

Въпреки че гроздето е изключително калорично, то може да се използва и за диета и за прочистване и разтоварване на организма. В този случай определяте един или няколко дни от седмицата, в които консумирате само грозде, като по този начин хем изчиствате организма си от ненужни вещества и токсини, хем не гладувате.

Сушеното грозде, т.е. стафидите са също полезна храна и лекарство едновременно. Единствените противопоказания за употребата на по- големи количества грозде и стафиди са при хора страдащи от затлъстяване, захарен диабет, язвата на стомаха или на дванадесетопръстника.

И, така- за да бъдете по- дълго време, здрави, млади и красиви трябва да консумирамте по- големи количества грозде и гроздов сок и… да се радвате на живота, защото той е много кратък!