Интересни факти за породата кучета голдън ретривър

3
Добави коментар
martin.saikov
martin.saikov

  Кучетата, които се отнасят към породата голдън ретривър се отличават като изключително умни, добронамерени, лоялни и отдадени на близките си. Те са една от най-предпочитаните породи за семейни кучета, защото голдън ретривърът остава верен приятел за цял живот.

 

Запознайте се с няколко интересни факти, които имат за цел да обогатят представата за тези толкова очарователни животни:

 

Породата е създадена през XIX век в Шотландия в именито на сър Дъдли Маджорибанкс, който по-късно получава титлата Лорд Туидмаут.

Лорд Туидмаунт, който прави началните опити за развъждане на голдън ретривъри, е обичал да прекарва много време в лов на птици и цени високо породата заради добре развитите способности да намира водни птици, диви патици и всякакви други животни, обект на лов.

Породата е създадена след кръстосване на Жълтеникав гладкокосмест ретривър и Воден туид шпаньол, които днес се смятат за изчезнали видове. По-късно породата е  продължена чрез кръстосване на кучета от вида Ирландски сетер и Блъдхаунд.

Голдън ретривърите са отлични ловджийски кучета, но не са идеалните пазачи особено тези, които се държат твърде добронамерено към непознати.

Голдън ретривърите са лесни за дресировка. Те могат да бъдат обучени да практикуват различни професии – водачи на слепи хора, кучета – терапевти, спасителни кучета, кучета, които откриват наркотици и надушват пожари.

Голдън ретривърите днес са втората най-търсена за гледане порода в САЩ. На първо място са Лабрадор ретривърите.

В миналото породата се е назовавала и с името Златни гладкокосмести кучета.

Голдън ретривърите са високо активни животни. Те имат нужда от минимум 40-50-минутна активност всеки ден.

Има легенда, която гласи, че голдън ретривърите са потомци на руски пастирски кучета, които попадат в Шотландия с пътуващ цирк.

Лорд Туидмаут се е занимавал с развъждане на най-различни породи животни. Една от основните му цели е била да създаде съвършената породата. Счита се, че голдън ретривърите са най-високото му постижение. 

Голдън ретривърите са признати за независима порода през 1911 г. от Великобританският киноложки клуб.  По това време представителите на породата са се делели на жълтеникави и златисти ретривъри. През 1920 г. името на породата е трайно установено като Голдън ретривър.

 

През 1932 г. Американският киноложки клуб обявява породата за независима.

Голдън ретривърите са една от най-симпатичните породи в света, особено когато са много малки, което веднага ги превръща в невероятен подарък за хора, обичащи кучета.

Срещат се няколко разновидности на породата – Американски, Британски и Канадски голдън ретривър.

Някои голдън ретривъри са способни да се грижат за други животни, включително и малки котенца.

Голдън ретривърите са позиционирани на 4-то място в класация за най-умните кучета в света. Някои проучвания обаче ги поставят на трето място като след тях се нареждат породите пудел и коли.

Макар природата да им е дала масивна челюст, голдън ретривърите имат нежна захапка. Толкова са внимателни, че могат да пренасят в устата си малки животинки без да ги наранят.

Някои екземпляри на породата успяват да научат стотици думи от човешкия език и ясно и отчетливо да разбират дадени команди.

Голдън ретривърите имат много висок праг на чувствителност на болка. Това е една от причините, поради които са търсени за ловджийски, полицейски и кучета спасители.

 Голдън ретривърите са много по-активни във времето от здрач до зори, отколкото през деня.

От всички породи кучета голдън ретривърите се отличават като най-добри плувци.

Малките кученца от породата имат много светла козина, която с порастването им потъмнява. Това навежда към извода, че цветът на козината може да се разглежда като показател за възрастта на кучето.