Какво е кетогенна диета?

1
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Кетогенното хранене включва високо съдържание на мазнини, достатъчно протеини, ниско съдържание на въглехидрати – тази диета се използва за лечение на епилепсия.

 

Диетата имитира глад, като кара тялото да изгаря мазнините и въглехидратите. Обикновено въглехидратите, които се съдържат в храната се превръщат в глюкоза, която след това помага на мозъка да функционира. Когато тялото е лишено от въглехидрати, черният дроб започва да превръща мазнините в мастни киселини и кетони. Кетоните заменят глюкозата като източник на енергия. Повишеното ниво на кетони в кръвта, известно като кетоза, след това води до намаляване на епилептичните припадъци.

 

 

Контрол на припадъците

 

Кетогенната диета намалява честотата на пристъпите с повече от 50 процента при половината от пациентите, които са я опитали и с повече от 90 процента при една трета от пациентите. Три четвърти от децата, които реагират на тази диета, правят това в рамките на две седмици, но експертите препоръчват изпробването и за най-малко три месеца, за да се определи ефективността на диетата.

 

Четете още: Как епилепсията влияе на ученето

 

Децата с рефрактерна епилепсия са по-склонни да намерят кетогенната диета за по-ефективна, отколкото да опитват други антиконвулсивни лекарства. Има няколко доказателства, че юношите и възрастните също могат да се възползват от диетата. Кетогенната диета се прилага под строг лекарски контрол.

 

 

Четете още: Първа помощ при припадане

 

Как работи?

 

Лекарите все още не са сигурни защо тази диета помага да се контролират гърчовете. Проучванията показват, че диетата е предпазва много деца от гърчове, които не реагират на лекарствата против тях. Не е ясно, защо диетата предотвратява гърчове при някои деца, а при други не и защо е по-ефективна при деца, отколкото при възрастни. 

 

Снимки: Lotus Carroll, Another Pint Please… Foter