Когато хормоните причиняват спонтанен аборт и безплодие при жените

1
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Чудо е, че жените могат да забременяват, имайки предвид деликатната хармония, която тялото изисква, за да се случи това. Само един хормон извън нормата може да прекъсне или да предотврати бременност.

 

Нека разгледаме 2 от фазите на цикъла на жените – фоликуларната и лутеалната фаза, по време, на които се случват най-много аборти и усложнения.

 

В своята най-проста форма, бременността протича в няколко етапа. Хормоните взаимодействат при всяка стъпка, придвижвайки циклите напред.

 

Образуването на яйцеклетки

 

Може би си спомняте от часовете по биология, че менструалният цикъл е разделен на две части – фоликуларна и лутеална фаза.

 

 

Фоликуларната фаза е по времето, когато доминантния фоликул се развива в яйчниците, а лутеалната фаза настъпва след като яйцеклетката се експулсира от яйчника, оставяйки след себе си т.нар. жълто тяло.

 

След менструацията, която се случва в първите няколко дни от фоликуларната фаза, нивата на естрадиол започват да се покачват и това причинява нарастването на ендометриума и узряването на яйцеклетката и фоликула.

 

Четете още: Симптоми на ниски нива на прогестерон при жените

 

Освобождаване на яйцеклетката

 

Овулацията – приливът на лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон стимулира освобождаването на яйцеклетката от фоликула и тъканта, която остава образува жълтото тяло.

 

 

Основната задача на жълтото тяло е да произвежда прогестерон, който помага на нарастващия ендометриум да стане по-възприемчив към имплантация при настъпване на бременност.

 

В крайна сметка, по време на 10 – 12 седмица от бременността, плацентата поема функциите на жълтото тяло и започва да произвежда прогестерон като това продължава до края на бременноста.

 

Усложнения на бременността и спонтанен аборт

 

Дефект на лутеалната фаза настъпва, когато жълтото тяло не може да произвежда достатъчно прогестерон за поддържане на бременността през първите 10-12 седмици от бременността. Това може да бъде резултат от повреда в развитието на фоликула, поради неадекватно производство на фоликустимулиращ хормон или поради ранното разпадане на жълтото тяло.

 

Четете още: 9 симптома, че имате хормонален дисбаланс

 

Така или иначе, дефектите на жълтото тяло и ниското производство на прогестерон са едни от водещите причини за спонтанен аборт и също може да попречат на ембриона да се имплантира в матката още в самото начало.

 

 

Постигане и поддържане на бременност

 

Следенето на нивата на прогестерона по време на лутеалната фаза е ефективен и неинвазивен начин да се анализира развитието на жълтото тяло. Това може да предостави ценна информация за пациента, който има затруднения при постигане и задържане на бременността.

 

Дефект на лутеалната фаза може да се лекува с хранителни и растителни терапии, за да се засили и поддържа правилната функция, и/или с добавянето на био-идентичен прогестерон по време на лутеалната фаза.

 

Въпреки, че има много допълнителни фактори, които могат да участват в причините за безплодието, тази проста интервенция може да бъде всичко необходимо, за да ви помогне да забременеете. 

 

Снимки: maxime delrue, _HAAF_, Alex88 (Thanks 13 Million Views) Foter