Как да се предпазим от есенните алергии?

1
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Есенните алергии могат да се превърнат в проблем, когато времето захладнее, като цветния прашец, амброзията и външните плесени могат да доведат до течащ нос, кихане, сълзене на очите, при много хора страдащи от алергия. Алергиите са причинени от неправилно функциониране на имунната система, при което тялото атакува чуждите вещества, като полените, точно както се бори с вирусите и бактериите. Тези пристъпи могат да бъдат толкова често срещани по време на този сезон, както и през пролетта, но добрата новина е, че има начини да се предотврати появата им или да се сведат до минимум неприятните есенни алергии и симптомите им през целия сезон.

 

• Определете какво задейства вашата алергия, така че да може да предприемете необходимите стъпки, доколкото е възможно през есента.

 

Някои от най-честите есенни алергии водят началото си от външни плесени, плевели като амброзия, дървета и треви, които се опрашват през есента. Алергените могат да се различават според мястото, където са, така че тези, които ги има в една област може да ги няма в друга. Вашият лекар може да бъде в състояние да ви помогне да определите вашите специфични причинители на алергия, чрез проследяване на времето когато симптомите са най-лоши или ще направи тестове за алергия в неговия кабинет.

 

 

 

• Избягвайте нещата, които предизвикват алергията ви, колкото е възможно повече по време на най-тежките часове на деня за вашата алергия или годината, за да се отървете от симптомите на есенната алергия.

 

Може да избегнете външните дразнители, като останете на закрито по време на най-високите нива на алергените (полените) през деня, които са обикновено сутрин и вечер. Когато вършите нещо навън в градината носете маска, за да избегнете вдишването на прекалено много прашец в белите дробове. Вземете си душ и измийте косата си след това, за да премахнете полепналият по вас прашец.

 

Четете още: Храните, които трябва да ядем през есента

 

Можете също така да избегнете есенните алергени в дома си и в колата, като държите прозорците затворени и да пуснете климатика, когато стане прекалено топло.

 

 

• Използвайте носна кърпичка, за да почиствате поленовите частици от вашите дихателни пътища и намалите възпалението.

 

Четете още: Алергичен ринит

 

Можете да използвате спрей със физиологичен разтвор, за да поддържате носната си кухина чиста и по този начин да намалте вероятността от проявяването на алергията ви.

 

 

• Говорете с вашият лекар, за да ви препоръча лекарства за вашите есенни алергии, или преди началото на алергичния сезон, или след като симптомите започнат да се обострят. Колкото по-рано започнете да приемате лекарствата, толкова по-способни сте да контролирате симптомите на алергия.

 

Най-честите лекарства, използвани за да се избегнат алергичните симптоми са антихистамини и деконгестанти. Антихистамините работят чрез предотвратяване на производството на хистамин, вещество, произвеждано от организма, когато се появи алергична реакция. Деконгестантите разботят за изчистване на назалната конгестия и може да се прилагат орално или чрез назален спрей.

 

Четете още: Алергии и бременност

 

Левкотриеноите инхибитори са друга опция при медикаментите за алергия. Тези лекарства блокират освобождаването на левкотриен от тялото, което може да намали възпалението, свързано със състоянието алергичен ринит. 

 

Снимки: Tela Chhe, Grant MacDonald, NCinDC Foter