Очарованието на Тоскана – извор на кулинарни идеи за ресторантите във Варна

21
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Тоскана е една от любимите кулинарни дестинации на гастрономите по света. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ Ви представя завладяващото очарование на тосканската кухня. А дали ресторантите на Варна могат да взаимстват рецепти от тази италианска област?

Богатството на тосканската кухня – от блог „Ресторанти Варна“

Както и кухнята в останалата част на Италия, тосканската кухня може да се определи като неизчерпаема и неуловима. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ споделя, че дори в самия регион съществуват множество регионални различия. възможно е например, докато сте в някой ресторант в северозападна Тоскана, да опитате плоската паста, наречена „тестароли“, направена само от пшеница, вода и сол и поднесена под формата на палачинка, гарнирана с песто. Но това е емблематично ястие само за северозападните части на региона и е вероятно хората в Южна Тоскана дори да не подозират за съществуването му. Автентичната тосканска кухня е истинско богатство и предлага неизчерпаемо разнообразие, от което готвачите в ресторантите на Варна могат да почерпят идеи и вдъхновение.

Семплост – ключът към пленителни ястия в ресторантите на Варна и по света

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ вижда Тоскана като земя на семплите, фини и чисти вкусови комбинации, приготвени с всеотдайност и сякаш въплъщаващи духа на региона. Прекрасни типични съставки, често използвани в ресторантите на Варна, продукти и билки като босилек, розмарин, градински чай; овкусен зехтин; свинско и телешко месо; морски дарове по крайбрежието. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ счита, че т.нар. Soffritto би било перфектна добавка към супи и сосове в ресторантите на Варна. То представлява смес от на пръв поглед обикновени съставки – ситно нарязана целина, лук, чесън, чушки и билки, сотирани в зехтин. Бобените култури и спанакът са традиционна част от храненето в Тоскана. За разлика от цветовото разнообразие на ястията в ресторантите на Варна  тосканските кулинарни предложения са предимно в кафяви тонове, с изключение на няколко ястия с домати и/или спанак.

Типични ястия в Тоскана – от блог „Ресторанти Варна“

Италианците несъмнено умеят да се наслаждават истински на храната. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че храненията в Тоскана често започват с местно произведени обработени колбаси като prosciutto, salame и soppressata. Както и в ресторантите на Варна, хлябът е на почит в Тоскана, където често се сервира под формата на кростини с патé от пилешки дроб или брускети с различни добавки. Това са и едни от най-популярните предястия в региона. Панфорте, плътен десертен хляб от Сиена, също е класика. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ споделя, че други типични кулинарни предложения в Тоскана са прекрасна селска супа с хляб, pappa al pomodoro (хляб с доматена супа), pappardelle sulla lepre (прясна паста с див заек), fritto misto (пържено месо, карантии и зеленчуци), tagliata (тънко нарязано говеждо месо с аругула) и известната bistecca alla fiorentina (голяма говежда пържола, деликатно овкусена и приготвена върху дървен огън).

Пастата – традиционна ли е за тосканската кухня?

Историческите източници на екипа на блог „Ресторанти Варна“ свидетелстват, че пастата никога не е била особено популярна храна в Тоскана. Все пак характерни представители на тосканската паста, които могат да бъдат открити и в някои ресторанти на Варна, са pinci (къса и тънка паста, направена с яйца) и tortelli (тосканската версия на равиоли). Но какво е вкусна паста без чаша подходящо вино? Традиционни тоскански вина са Chianti, Brunello и Super Tuscans, които идеално допълват и богатите месни специалитети.

С това завършва пътешествието на блог „Ресторанти Варна“ в кулинарна Тоскана. А ако искате да си подарите съвсем реално гастрономическо удоволствие, не пропускайте да посетите ресторант Вила Марциана – Варна!

Още новини от рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“