Забавни идеи за мини саксии

7
Добави коментар
riki4
riki4

Забавни идеи за мини саксии

Нали сте чували, че хубавите неща са в малки опаковки? А какви са най-миниатюрните съдове за растения, които сте виждали?

Ще ви покажем няколко оригинални и лесни идеи за мини саксии, които освен, че изглеждат свежо и забавно, не изискват никакви финансови средства.

Първият вариант е да оползотворите излишните коркови тапи, като ги превърнете в интересни мини саксии. Растенията, които може да отглеждате в тях са малки сукуленти. Те не се нуждаят от много почва и вода.

Как да го направите? Издълбайте средата на корковата тапа с нож или отверка, като се опитате да оставите ръб от около 3 мм. от всички страни. След това сложете почва и поствете растението на желаната дълбочина, натрупайте около корените му почва.

С капкомер добавете малко вода. Може да поставите малко дребни мъниста за декорация.

Не се притеснявайте за грижите за сукулентите растения. Достатъчно е да ги пръскате с малко вода от време на време или да намокряте почвата с капкомер, когато е необходимо.

Следващата идея е за саксии от черупки на яйца.

Счупете яйцата, така че максимално да запазите черупките им, или с помощта на остър нож, отстранете горната част на яйцето. Напълнете черупката с влажна торфена смес. После пуснете по около 7-8 семена (мащерка, лайка или др.) във всяка черупка.

Покрийте семената с още малко почва от горе и през няколко дни ги поливайте съвсем малко (по няколко капки във всяко яйце). Оставете ги на пряка слънчева светлина. Семената ще покълнат след няколко дни и ще се покажат първите зелени стръкчета.

Черупките от яйца може да се използват и като ваза. За целта трябва с игла внимателно да пробиете дупка в яйцето, която да разширите, така че вътре да се събере тънко стъбло на цвете.

След това изпразвате жълтъка и белтъка и сипвате малко вода в яйцето. Избирате си цвете или с късо стебло (теменужка, минзухар) или с по-дълго, което предварително сте скъсили и го поставяте в яйцето.

Още една забавна идея са саксиите от черупки на охлюви.

Те също се правят по подобен изключително лесен начин. Просто ги пълним с пръст и засаждаме малко сукулентно растение вътре.

Подобен ефект би се получил и с рапани, които сме събирали на морето.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!