Какви са тенденциите в развитието на туризма в България?

1
Добави коментар
tyrizm
tyrizm

В тази статия ще разгледаме основните тенденции в развитието на туризма не само в България, но и като цяло в Европа, а също ще разсъждаваме по въпроса- какво влияние оказва туризмът на развитието на икономика на една държава.

Напомняме, че още в началото на хилядолетието туризмът бе утвърден в качеството си на най- бързо развиващ се отрасъл, което от своя страна касае икономиката на страната като цяло. Туризмът обезпечава една част от валутния приход на една държава и обезпечава откриването на много нови и интересни работни места. Конкретно за България, туризмът обезпечава над сто хиляди работни места и формира около 14 процента от Българския БВП.

Туризмът стимулира инвестициите в инфраструктурата на една страна, което пък води до подобряване на качеството на живота не само на местните жители, но и на многобройните туристи, които всяка година посещават най- атрактивните хотели в Обзор, Албена, Несебър, Поморие и най- интересните туристически атракции в България. Всичко това води до икономически ръст на една държава, съдейства за преодоляване на безработица в страната, за развитието на селските райони, за туристическия обмен.

Активно сътрудничество на отделни фирми с местните общности води до развитието на партньорските взаимоотношения, които от своя страна задълбочават регионалните и международните връзки.

Ако обърнем поглед назад, трябва да отбележим, че през 1925 година в Хага бе създадена първата Международна туристическа организация, която след Втора световна война бе преобразувана в Международен съюз, който обединява многобройни туристически организации в Женева. В състава на тази организация влизат над 109 национални туристически организации и над 88 отделни членове.
 
Някъде към средата на 60- те години възниква необходимост да се създаде механизъм, който от своя страна да осъществява контрол над различните туристически субекти, да следи всички тенденции в развитието на туризма, а също така да регулира туристическия поток и да оказва положително влияние върху международния туризъм като цяло.
 
Малко по- късно бе създадена Международна туристическа организация в Мадрид, която се явява водеща международна организация в сферата на туризма и пътешествията и в областта на туристическите политики.
 
Важна тенденция, която е характерна за развитието на туризма е свързана с приемането на едни и същи стандарти, които ще бъдат характерни за всички страни- членки на ЕС.
 
Нуждите на клиентите, техните критерии за добра почивка и прекарване на отпуската, създават възможности за развитие на различни типове туризъм, като екологичен туризъм, спортен туризъм, културен туризъм, селски туризъм, винен туризъм, кулинарен туризъм, ловен туризъм, религиозен туризъм, екстремен туризъм и други.