Бат` Сали, абе ти мене уважаваш ли ме?

12
Добави коментар
NEWS13.BG
NEWS13.BG

По нашия край ракията не се изварява, а се пече. Сега да седна да обяснявам защо се пече, не ми е по силите – печеше я и дедо ми. Като го питах, той ми каза същото – неговият дедо също я пекъл, а не я варил; вари се чорба, рекъл дедо му, и сапун се вари, а леб и ракия се пече. Без чорба и без сапун може, ама без леб и без ракия – не.

 

Та бях на казаните да изпека ракията.

Клечим, печем ракия, пробваме градусите със спиртомер и дискутираме. Стенограмата не е секретна.

-Бахмааму и майтап. Бат` Сали ни стана депутат. -Кой беше тоя? -Циганин, от Самоков. -Не циганин, а ром. -Циганин, циганин, той сам така си вика. -Па защо от Самоков, а не нашенец? -Нещо такива били правилата. -Кои правила бе? Нали ние си избираме? -Да де, ама в Турция гласували за депесето и тия го туриха на нас. -Бахмааму и майтап. Чакай бе, какво са ни турили? -Бат` Сали. Ти какво си помисли? -Бахмааму… Па то си е същото. Това вече не е майтап. -А бе, това депесе нас за маймуни ли ни има? -За маймуни. Кой ни брои за хора? -Аз гласувах за Бойко. -Дреме му на Бойко за кого си гласувал. Нали ти туриха Бат` Сали? -Добре бе, нали сме демокрация, нали си избираме депутати… Кво става бе? -Аз па не мога живи да ги гледам. За никого не съм гласувал. -Е, и ти си имаш Бат` Сали. Честито.

Клечим и дискутираме. Някой се опитва да определи какво е това „демокрация“, но при създалото се положение очевидно нищо не се получава – Бат` Сали не се вписва в никаква дефиниция. Спиртомерът се е заврял някъде и пробваме градусите органолептично. Това променя хода на дискусиите и почваме да говорим простотии, сякаш наистина сме станали депутати.

-Нали ти знам жилката и на тебе, бе! Баща ти беше активен борец, а? -Кой бе! Ти ли си седесар бе, дето те изключихме от партията за кражби! Мръсник! -То па едни седесари… Като не е Бат` Сали, ще е Бат` Петьо, дето се продаде на Бареков. А? -Ти ще кажеш, продал се е! Гледай си джибрето и трай! -Да бе! Въртогъзици си бехте и такива си останахте! Лукарски, а? Такова ли ви мамата с трикове? -Такова ни я, обаче сега ще има санкции… Москов хубаво го рече – пътищата ни се разделят! -Тогава не се чудете на Бат` Сали! Като ви се разделят пътищата, депесето ще ви прикотка един по един. -Бахмааму, бахти майтапа, бахти демокрацията…

Клечим и пробваме градуса. Кисела е ракията, ама ще се изпие. Все ще ни изкара пет-шест месеца – разправят, че дотогава ще има нови избори. Още отсега се готвим – за изборите ще изпечеме още ракия.

 Бахмааму и политика, не е циганин, а ром, обаче все пак ракията излезе кисела, бахмааму, и да бех гласувал – все тая, Бат` Сали ще ми турят от депесето, ама и оня мръсник беше ченге, ааа… Бе ти мене уважаваш ли ме?

 

„Бат` Сали“, демокрацията и трите забучени релси
< Предишна

След като се събудихме
Следваща >