Свинско с гъби, картофи и зеленчуци

6
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Ядливите гъби са служели за храна на човека още от древни времена. Древногръцкият учен Теофраст, живял през 370-285 г. пр.н.е., описва в трудовете си печурката, трюфелите и много други гъби. Гъбите са били поднасяни не само на народната трапеза, но и на хановете и царете. Те се консумират основно заради хранителната им стойност, която е сходна с тази на зеленчуците и продуктите от животински произход. Подобно на плодовете и зеленчуците, те съдържат голямо количество вода – около 84-92% и сухо вещество – около 8-16%. Богати са на белтъчини, минерални соли, мазнини, витамини (B1, РР, D и А) и други вещества, и по своите вкусови качества заемат едно от първите места между храните от растителен произход.

Необходими продукти: 500 г свинско месо 3 едри картофа 2 големи глави лук 1 морков 100 г грах 100 г броколи, карфиол, зелен фасул 100 мл червено вино 100 мл олио черен пипер 1 с.л. горчица 1 с.л. сол 3 с.л. доматено пюре (лютеница) соев сос пресен магданоз

Начина на приготвяне: В тенджера се загрява половината олио и се запържва до зачервяване нарязаното на хапки месо заедно с черния пипер. Отделя се от котлона и се добавят горчицата, соевия сос, лютеницата и виното. Нарязаните на едро гъби и лук се запържват с останалата част от олиото. В тава се подреждат на редове обелените и нарязани картофи, месото и гъбите. Най-отгоре се завършва с граха, морковите, нарязани на кубчета, броколите на розички, карфиола и зеления фасул. Добавя се 1/2 ч.ч. вода и се пече на 200 С около час и половина. При готовност се поръсва с пресен магданоз, нарязан на ситно.

Споделете и вашето любимо ястие във Facebook-групата „Домашни вкусотии“

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It