КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Нови снимки от индийската „Марсианска орбитална мисия“, китайският луноход е все още жив!!!

10
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 452

12 октомври 2014 г. 12:44 ч.

Светослав Александров. Продължаваме с новините от азиатските мисии, и по-конкретно: от китайския луноход „Юту“ и индийската „Марсианска орбитална мисия“.

Китайският луноход е все още жив! Той вече навлезе в своята 11-та поредна лунна нощ. По последни данни, като се изключи механичният проблем, който не позволява на лунохода да се придвижва, той е в много добро състояние и работи нормално.

Снимка от повърхността на Луната, направена от китайския луноход. Credit : CNSA/Chang’e 3 rover camera

Наблюдава се и очакваното влошаване на функциите на отделните му инструменти след толкова време работа. Луноходът е предназначен да работи в продължение само на 3 месеца, но той продължава да комуникира със Земята в продължение на вече повече от 9 месеца.

До края на настоящата година Китай ще изстреля нова мисия до Луната, която представлява възвращаем орбитален апарат. Това ще бъде първата мисия до Луната с отиване и връщане и ще тества основни технологии за бъдещата мисия „Чанг’e 5“, която към края на десетилетието ще трябва да достави скали от Луната за по-нататъшното им изследване в наземни лаборатории, съобщава Синхуа.

Индийската „Марсианска орбитална мисия“ продължава да работи нормално в околомарсианска орбита.

Тези дни беше представена и презентация от Киран Кумар, която е достъпна в Youtube и благодарение на нея можете да разгледате купища нови снимки, които до този момент стояха непубликувани.

Ето снимки от първата сесия на заснемане на Марс като пълен диск:

Ето две снимки, направени респективно на 2-ри и 4-ти октомври:

Представена е снимка с висока разделителна способност:

Това, което сега ще видите, е много интересно. На тази снимка камерата на „Марсианска орбитална мисия“ снима Марс през три цветни филтъра – синьо, зелено и червено. Интересно е това, което се вижда в синия диапазон – това са атмосферни формации като облаци или прах!

Накрая, индийските специалисти са открили на поредица от снимки подвижна черна точка. Това е сянката, която хвърля една от двете луни на Марс – Фобос.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >