Водна лилия – www.za-gradinata.com

1
Добави коментар
riki4
riki4

Водна лилия

Водна лилия (Numphаea)е род от 25 вида водни растения. Латинското име на цветето произлиза от нимфите – богини на водата. Растението е разпространено в Европа, Северна Африка, Азия. В България се среща по долната част на реките, езерата и блатата на дълбочина до 2 м.

Използва се за декориране на водни басейни. У нас се среща бялата водна лилия, която е защитен вид. В домашното озеленяване се използват градински хибриди с голямо разнообразие по цвят и размер.

Цъфти през лятото, а ако есента е топла цъфтежът може да продължи и тогава.

В зависимост от вида дълбочината на отглеждане може да бъде от 30 до 80 см. При закупуване на растението границите на дълбочина трябва да са посочени. Ако все пак такива не са указани, водната лилия най-добре да се засади на 40-50 см.

Растението обича най-слънчевите места във водоема. Засажда се директно на дъното или в специални кошове за водни растения, но може и в обикновена по-широка саксия. На дъното трябва да се постави дренаж. В някои цветарски магазини се предлага субстрат за водни растения, но ако не разполагате с такъв може да използвате компост смесен с градинска почва и пясък.

Растението се нуждае от редовно подхранване с торове за водни растения. Необходимо е на две години коренището на лилията да се пресажда рано напролет. Важно е корените на растението да не замръзват. Ако водоемът е дълбок и не замръзва до дъното лилиите няма нужда да се вадят през зимата. Ако водата му се източва през зимата, растенията трябва да се покрият със сухи листа или други средства за защита от студа. В края на април водните лилии могат да се поставят отново във водоема.

Ако отглеждате цветето в стайни условия, трябва да спрете подхранването му през август, за да го подготвите за презимуване.

Водата трябва редовно да се подменя, водоема или аквариума да се почиства, да се осигурява кислород. Водната лилия не понася течение и бързо движеща се вода.

Ако във водоема има рибки или земноводни не трябва да пръскате лилията с препарати против въшки или насекоми, защото те са отровни за животните.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!