„Le Chateaubriand“ – френско кулинарно обаяние за ресторантите на Варна

22
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Френската гастрономия е извор на вдъхновение за готвачите в добрите ресторанти във Варна и по света. Но каква ли е нейната интерпретация в сърцето на Франция? Екипът на блог „Ресторанти Варна“ разказва за ресторант „Le Chateaubriand“ в Париж, заемащ 27-ма позиция в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“.

„Le Chateaubriand“ през погледа на блог „Ресторанти Варна“

„Le Chateaubriand“ е модерно бистро, разположено във френската столица Париж. В кухнята му развихря способностите си кулинарен майстор, от който много готвачи в ресторантите на Варна черпят опит и идеи – шеф Inaki Aizpitarte. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ отбелязва, че  Aizpitarte успява по забележителен начин да комбинира гастрономическите традиции на баската област с изисканата френска кухня. В съчетание с непринудената атмосфера, „Le Chateaubriand“ се превръща в гореща кулинарна дестинация за гурме пътешественици от цял свят.

Шеф Aizpitarte – вдъхновение за готвачите в ресторантите на Варна

Според екипа на блог „Ресторанти Варна“ шеф Inaki Aizpitarte е пример за това, че когато си роден да вършиш нещо, не можеш да избягаш от него. Aizpitarte е роден в Besançon и живял след това в Hendaye – най-близкият до баската провинция френски град. След като завършва училище, той работи в разнообразни сфери без каквито и да било допирни точки с готварството. През 1999 година със скромната сума от 500 франка бъдещият вдъхновител на много готвачи в ресторантите на Варна заминава за Израел, където започва работа като мияч на чинии в ресторант „Rozata“. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ споделя, че главният готвач там бързо забелязва кулинарните способности на Aizpitarte и го премества „пред фурната“. Именно тогава френският кулинарен майстор осъзнава мигновено, че това е професията, с която иска да се занимава. Кулинарният нюх е дар, без който нито един от готвачите в ресторантите на Варна не би могъл за развива способностите си и да впечатлява гастрономите.

Кулинарната философия на „Le Chateaubriand“  – от блог „Ресторанти Варна“

Нито един ресторант във Варна или по света не би бил успешен, ако не може да предложи на посетителите си отличително меню. За  креативните, но достъпни в ценово отношение кулинарни предложения в „Le Chateaubriand“ се грижи шеф-готвач от световна класа. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че  неговият професионален подход се описва от критиците като „cuisine de vagabond“ (от френски – „кухня на скитника“ или „кухня на безделника“). Освен това във френския ресторант се прилагат и принципите на набиращото популярност движение в ресторантите на Варна и по света, наречено „бистрономия“. Идеята му е да предлага забележителни ястия, по нищо не отстъпващи на тези в ресторантите със звезди Мишлен, но предлагани на по-ниски цени и в по-непринудена атмосфера.

Непринудената атмосфера във френския ресторант – доближава ли се до тази в ресторантите на Варна?

Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ отбелязва, че интериорът на заведението е елегантен и опростен и в него се отличават интересни елементи като поцинкован бар с тъмнорозово дърво от едната страна, маси без покривки, масивни столове и сива мозайка на пода. Те създават отличителния облик на ресторанта, като в същото време предоставят възможност на гастрономите да се хранят в прекрасна непретенциозна обстановка. Ръчно изписаните менюта само допълват усещането за свобода и непринуденост. Кухнята е свежа и иновативна, но далеч от понятието „хай-тек“, към което се стремят много ресторанти във Варна и по света. Според екипа на блог „Ресторанти Варна“ съчетанието между елегантност и непринуденост е перфектно допълнение към гастрономическата наслада в ресторантите на Варна и по света. За щастие един от тях предлага именно това. Ресторант Вила Марциана се намира в китното българско селце Падина и носи в себе си едновременно чара на българското село и чертите на френския аристократизъм.

Менюто на „Le Chateaubriand“  – от блог „Ресторанти Варна“

Постоянно променящото се меню предоставя възможност на ресторантите във Варна и по света да съобразят предложенията си със сезонните продукти в страната и извън нея. Именно такава е и идеята на кулинарния екип в „Le Chateaubriand“  – да отпразнува  биоразнообразието от Азия през Франция до Южна Америка. Френският ресторант предлага дегустационно меню за скромните за страната 60 €, поради което множество посетители се редят на опашка пред ресторанта всяка вечер. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че кулинарното приключение започва с малки плата, сервирани от модерно облечения персонал – сурови миди със сусам или охладена грахова супа с хайвер от пъстърва. След това обикновено следват три основни блюда, позволяващи на шеф Aizpitarte и неговият екип да изнесат кратка, но брилянтна гастрономическа „церемония“.

Събудихме ли апетита Ви за незабравими кулинарни изживявания? Станете част от спектакъла, наречен дегустационно меню в ресторант Вила Марциана – Варна!

 

Още новини от рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“