Как да почистим матраците у дома?

1
Добави коментар
Ivan_P_Petkov
Ivan_P_Petkov

Как да почистим матраците у дома?

1 vote, 5.00 avg. rating (100% score)

Източник на снимката: Flickr

Чистотата на домашните легла и матраците е нещо, което със сигурност не искате да подценявате. Макар този тип почистване да се налага относително рядко, то липсата на такова води до неприятен дискомфорт в дългосрочен план.

В зависимост от типа замърсявания на нашите матраци може да открием и различни техники за тяхното адекватно почистване, които да ни гарантират отличен резултат. Така например, ако по матрака има петно от кръв например, можете да използвате водороден прекис и бяла кърпа. За да се справите с подобно петно е нужно да го почистите с чисто бяла кърпа докато веществото реагира активно с кръвта, за да постигнете оптимален резултат.

Ако искате да направите основно почистване на матраците у дома, то добра идея е да ги извадите от леглото и да ги минете с прахосмукачка от двете страни, за да гарантирате отстраняването на заседнали в тях битови замърсители и прах. В случай че намокрите своя матрак, то ще се наложи да изчакате удобен слънчев ден и да го изнесете на терасата, за да изсъхне в дълбочина.

Запомнете, че в случай че се наложи да използвате течни препарати за почистване на матраци, то ще трябва и да ги изсушите след това. Макар климатиците например да контролират топлината чрез влияние на влажността в помещението само те едва ли ще са достатъчни за сушенето и ще ви се наложи да изложите матрака на проветриво място – най-често на терасата при подходящо за това време.

3 Съвета за по-чисти матраци у дома

Ето кратък списък със съвети при почистване на матраци, който да ви помогне да се справите дори с този тип замърсявания:

Ако искате да почистите прясно петно от вашия матрак, то практично решение се оказва содата бикарбонат, която притежава хигроскопични свойства и привлича водните молекули, а респективно и течностите, тъй като голяма част от тях включват водна основа. Поръсете леко петното със сода и след това използвайте прахосмукачка и подходяща кърпа, за да оберете содата и да почистите. Използвайте редовно препарати, за да премахнете неприятните миризми от матрака и да го запазите със свеж аромат и приятен за сън. Това се налага в по-голяма степен, ако имате домашни любимци, които спят до вас или в краката ви например. Добра практика, която, макар да не е част от почистването е да обръщате матрака с долната страна нагоре на всеки няколко месеца. Така, освен ако не е посочено друго от производителя ще можете да запазите неговия вид и да избегнете образуването на неудобни форми по него. Не забравяйте, че най-добрия начин да запазите своя матрак е да предотвратите неговото замърсяване. Нещо, върху което си струва да помислите е използването на непромокаеми завивки директно върху него, които отново можете да покриете с чаршафи, но да си гарантирате неговата идеална чистота.

Поддържането на чисти матраци ще ви осигури високо ниво на комфорт и хигиена, на естетика и хармония, на интимност и перфекционизъм. В случай че не можете да се справите с почистването на матраци във вашия дом, то винаги можете да се обърнете към професионалните услуги на експертите от специализирана фирма, която да ви помогне в тази задача. В това видео ще може да видите как нашите специалисти чистят матрак.

За автора: Не си мислете, че съм ви забравила! През лятот имаме ужасно много работа. А трябваше и да си починем малко от толкова много работа. Лека и спорна седмица от мен, Цветелина Богданова и „Мистър Клийн“. Тук може да прочете една по-стара публикация от блога по темата.