Ухапване от насекоми

12
Добави коментар
imagination
imagination

Високите температури и увеличената влажност през летните месеци създават особено благоприятни условия за увеличаване на популацията на кърлежи, мухи, комари, както и на други неприятни насекоми. А това означава, че силно нараства и рискът от заразяване с пренасяните от тях инфекции.

Ухапване от кърлеж

Кърлежът представлява ектопаразит, които се храни чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а понякога и влечуги. Представлява важен фактор за разпространението на много инфекциозни болести, но сам по себе си не причинява такива. Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова остава незабелязано. Дължи се на това, че кърлежите отделят обезболяващи вещества при процеса на забиване. Чрез малко хоботче те проникват в най-горния слой на кожата, в който снасят яйца. Няколко дни след ухапването се превръщат в нимфи, които са способни да пренасят заразата.

Болести, пренасяни от кърлежите

Кърлежите не само пренасят, но имат и възможността да съхраняват различни инфекциозни болести, най-известните от които са лаймска болест, марсилска треска и вирусен енцефалит.

Лаймска болест (лаймска борелиоза) – представлява полисистемно инфекциозно заболяване, известно от началото на века с различни наименования на многобройните клинични форми и синдроми. Данни сочат, че между 20 и 30% от възрастните кърлежи и 10% от нимфите им са заразени с причинителите на лаймска болест. В България кърлежите от вида Ixodes ricinus са с най-висока численост в местности със смесени широколистни гори и висока влажност. Инкубационният период на болестта е от 3 до 33 дни, като преминава през три основни стадия. Първият стадий се характеризира с подобно на грип състояние – обща отпадналост, силно главоболие, увеличени лимфни възли, болки в мускулите и ставите, зачервяване на мястото на проникване на кърлежа с нарастващ диаметър от 3 до 70 см. Понякога могат да бъдат засегнати и очите, като се наблюдават симптоми, характерни за конюнктивит и ирит. Вторият стадий се развива след около два месеца от началото на заболяването. Проявяват се различни симптоми като летаргия, деменция, емоционална лабилност, анорексия, слухови халюцинации, припадъци, както и множество червени петна по кожата. През втория стадий настъпва и увреждане на сърцето, а по-късно се развива и артрит. Третият стадий включва всички настъпили усложнения вследствие на нелекуваната болест, години след заразяването. Лечението на лаймска болест се определя от стадия на развитие на болестта. Проведено в ранен етап е ефективно и намалява до голяма степен възможността от прогресиране на болестта. Специалисти препоръчват високи дози антибиотици, а за бременни, заразени с лаймска борелиоза, се препоръчват антибиотици от групата на пеницилините.
Марсилска треска – второто най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи. Причинителят е кучешки кърлеж и се наблюдава предимно в Южна България. На мястото на ухапване се появява тъмно петно, покрито с коричка и не е съпроводено с болка. Обикновено след 7 дни се проявяват истинските симптоми: висока температура, силно главоболие, мускулни болки, гадене, зачервяване на очите. Налице е едропетнист обрив по цялото тяло, съпроводен със значително влошаване на общото състояние на организма. За лечение на марсилска треска се прилагат антибиотици, а ако болестта не се лекува, могат силно да бъдат увредени бъбреците, черният дроб и нервната система.
Вирусен енцефалит – в България кърлежов енцефалит не е регистриран, с изключение на епидемия на двувълнов енцефалит в Пловдивско през 1954 год. Вирусът на кърлежовия енцефалит се характеризира с остро начало, висока температура, засяга се главният мозък.

Как да се предпазим от ухапване на кърлеж?

Няма съмнение, че най-добрата профилактика срещу кърлежи е ежедневен оглед на тялото, с една основна цел – недопускане на продължителен престой на паразита. В този оглед не бива да се забравят и домашните любимци. За предпочитане е те да бъдат снабдени с противопаразитни каишки. Ето няколко полезни съвета:

Избягвайте места с буйна растителност и висока влажност.
След разходка сред природата е необходимо внимателно оглеждане на тялото, като обърнете особено внимание на врата, окосмената част на главата (особено при малки деца), зад ушите, подмишниците, слабините.
Избягвайте да лежите директно на тревата и използвайте подходяща екипировка – дълги ръкави, панталони и дълги чорапи, високи и затворени обувки.
Можете да напръскате дрехите и обувките си с репеленти, които отблъскват неприятните насекоми. Могат да се нанасят и върху открита кожа, предпазният им ефект трае около 10 дни.

Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?

Най-доброто, което можете да направите, е да потърсите специализирана помощ колкото е възможно по-бързо, защото известен факт е, че заразяването от кърлеж става до 1-2 дни, а понякога може да настъпи дори след няколко часа. От изключителна важност е правилното отстраняване на впития кърлеж, което трябва да стане внимателно чрез постепенно издърпване, за да не се допусне откъсване на главичката, което впоследствие може да доведе до нови усложнения и хирургична намеса. Обща практика е кърлежът да се намазва с мазна субстанция, като по този начин се освобождават крайниците му. За изваждането му се използват пинцети, като е недопустимо той да се пипа с голи ръце, както и да се смачква с пръсти, защото по този начин заразата може да бъде пренесена върху човека, особено ако попадне върху наранена кожа или върху конюктивите. След отстраняването на кърлежа кожата се почиства и дезинфекцира с йод. След това задължително се поставя ваксина против тетанус. Препоръчително е в продължение на няколко дни да наблюдавате засегнатото място за поява на локални петна, оток, болка, както и за температура, главоболие, ставни и мускулни болки. Сваленият кърлеж не бива са се изгаря или изхвърля, а по възможност се предава в ХЕИ или в Лабораторията за предаваните чрез кърлежи болести, която се намира в Националния център по заразни и паразитни болести.

Ухапване от комар

Комарите (сем. Culicidae) са силно разпространени временни кръвосмучещи насекоми, които са най-активни рано сутрин или вечер при оптимални температури около 25-27°С. Тези насекоми са преносители на повече от 50 вирусни и бактериални инфекции, паразитози като: малария, филариоза, жълта треска, туларемия и др. Различните хора реагират по различен начин на ухапването на комари – от пълна нечувствителност, през средно силна реакция до висока чувствителност. При някои хора може да се достигне дори до алергичен шок, при което е необходимо веднага да се потърси медицинска помощ. Ухапването е съпроводено с парене и сърбеж, които се дължат на слюнката, която отделя женския комар. Тази слюнка съдържа богати на белтъци токсични вещества, а когато комарът пробие кожата с хоботчето си, тялото на човека се активизира и започва да отделя вещества, които се борят с чуждия секрет, а именно хистамините. Кожата се подува и се появява характерен сърбеж.

В аптечната мрежа съществува голямо разнообразие от средства за борба с комарите. Дори учени от университет във Флорида са открили субстанции, които в химично отношение се доближават до черния пипер и са три пъти по-ефикасни срещу комари. Един от най-разпространените репеленти с лечебно и профилактично действие е Autan, който се предлага под няколко форми: спрей, лосион, сух аерозол и стик. Друг репелент, който е особено подходящ за бебета и малки деца, е Zanzarin. Репелентите се нанасят главно по откритите части на тялото, като с някои от тях могат да се обработват и дрехите. Тяхната ефективност зависи от температурата и влажността, като при усилена физическа работа или обилно изпотяване тя значително намалява. Също така се предлагат електроуреди, т. нар. изпарители, в които се поставят таблетки, течности или изгарящи спирали. Те са особено подходящи за дома, но не се препоръчват за хора с алергии и бебета, тъй като крият реален риск за тяхното здраве.

Ужилване от пчели и оси

Няма съмнение, че първото нещо, което трябва да направите, е да извадите жилото на насекомото. Можете да поставите лед или кърпи със студена вода на засегнатото място. На хора, при които се наблюдават алергични реакции към различни ужилвания, задължително се поставя стягаща превръзка, която стопира разпространението на отровата. Задължителен е приемът на някакъв противоалергичен медикамент (Кларитин, Лоратидин, Фенистил, Алергозан) и се търси помощ в най-близкото лечебно заведение.

Ухапване от бълхи

Едни от най-малките и неприятни насекоми, които са особено разпространени през пролетта и края на есента, не са никак безобидни. Тяхното разпространение и размножаване се влияе силно от влажността и високите температури, както и от техните разпространители – хората и домашните любимци. В България има над 1 500 вида бълхи, най-разпространени от които са кучешката бълха, котешката и човешката. Ухапването от бълха е напълно безболезнено, защото тя отделя болкоуспокояващи вещества, но последиците могат да бъдат много сериозни. Бълхите се свързват с разпространението на страшни болести като туларемия, ендемичен тиф, чума и антракс. Понякога ухапването може да доведе до кожни обриви и алергии.

Мухи

В България има над 70 вида синантропни мухи, които живеят в близост до човека и неговото жилище, и още над 30 вида синбовилни мухи, които достигат до хората чрез домашните любимци. Мухите са насекоми, които се хранят главно с разградени материали от растителен и животински произход. Те са преносители на различни микроорганизми, които причиняват различни болести, най-сериозните от които са коремен тиф и туберкулоза. Освен това те са и една от причините за диария през лятото. Болестотворните микроорганизми, които мухите разпространяват, преживяват само няколко часа върху тялото им и няколко дни вътре в тях. Те успешно ги пренасят, летейки или повръщайки част от приетата от тях храна. На нашия пазар се предлагат различни аерозоли и лентички, които ограничават нашествието на мухи, а мрежата, поставена на прозореца, със сигурност би защитила дома ви.

За да бъде безпроблемно лятото не е необходимо много. Важно е да се спазва добра лична хигиена, да бъдем взискателни към местата, които посещаваме, както и да внимаваме при избора на храна. Защото непакетираната храна крие не по-малко опасности от сенчестата полянка в близкия парк.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.