Интересни факти ако решите да отидете на екскурзия в Прага

13
Добави коментар
dstoursvarna
dstoursvarna

Интересни факти ако решите да отидете на екскурзия в Прага

 

Златна Прага- един от най- добре запазените и красиви барокови градове в Европа. Това е една от малките по размери столици на Стария континент, но богата на дворци и замъци, катедрали и църкви, безброй паметници и цветни градини. Вековната история и култура, както и природата на този град ще изпълнят пътуването Ви с много спомени. Списъкът на забележителностите, които всеки гост, дошъл на екскурзия до Прага трябва да види е дълъг, но нещата, на които бихме обърнали специално внимание са атмосферата и духа на града.

 

Безспорно първото нещо, за което се сещаме, когато чуем „Прага“ е бирата! Това е най- известният  чешки продукт. Бирата не е просто „продукт“ или „напитка“, тя носи в себе си дълга история, богата култура, много легенди и митове. Естествено върви ръка за ръка с чешката кухня.  Пиенето на кехлибарената течност е в основата на традициите и социалния живот. Пивоварството от своя страна е важна част от местният бит и култура.

С радост ще споделим с Вас няколко любопитни факта за бира №1 в света.

* Чехите са на първо място в света по потребление на бира на глава от населението (все пак произвеждат най- качествената и предпочитана такава).

* Най- известните  чешки марки пиво са Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Kozel, Krusovice, Staropramen, Gambrinus и разбира се много други.

* Местните бирарии се наричат пивници- в основата отново е пивото 

* Световното качество на чешката бира се дължи на благоприятните климатични условия за отглеждане на хмел. Голям брой специалисти следят за качеството на основните й характеристики- цвят, прозрачност, пенливост, аромат и вкус- колкото по- горчива е бирата, толкова по- висок е процентът на алкохол в нея.

* Освен природата, голяма заслуга има и традицията. Тайната на местната напитка се е предавала от поколение на поколение през вековете. В онези времена в заведенията на Стара Прага се е предлагала бира, произвеждана на място. Интерсно е, че и днес съществуват пивовари, които произвеждат само за собствените си заведения.

* По време на екскурзията ви до Прага, Ви препоръчваме да посетите „U Fleku“ най- известната такава бирария в града с петвековна история, разполагаща с музей където ще се запознаете с тънкостите на производството на чешко пиво. Естествено има и много нови и съвременни заведения- което и от тях да изберете, ще останете доволни от вкуса на местната бира. Сред по известните са  „Нова градска“, в центъра на града в близост до  „Вацлавски намести“- там може да наблюдавате от масата си как пивото ферментира в огромните казани. „Pivovarsky dum“ е мястото, където може да опитате непастьоризирана пшенична бира. Не са за пренебрегване и “ U kalikha ”- Кръчмата на Швейк или „Оbecni dum“, „U Rotta“, „U sedmi svabu“,“Vojanov dvur“, „Vladare“.

* Бира може да се пие на всякъде в Прага, но задължително с приятна компания и местни специалетети! Част от тях са Pečené Koleno- джолан, Flekovský guláš- гулаш с кнедли, Pečená pražská šunka- печена пражка шунка, Оpečená klobasa- наденички на скара.

* Местното население, с което ще се срещнете, когато отидете на екскурзия до Прага- тяхната култура и начин на живот със сигурност ще ви впечатлят.

 

За да се убедите сами, елате с нас! Тръгваме на 05.11.2014- екскурзия до Прага 5 дни и 4 нощувки с директен полет от Бургас!

Повече информация за свободни места, хотели и цени може да получите в офисите на Ди Ес Турс и на тел. Варна – 052/ 607 609 и Бургас 056/ 826 355. 

Na zdraví! 

 

Полезни връзки:
Екскурзии и почивки | Екзотика | Самолетни билети | Чартъри Германия | Хотели | Туристически услуги