Съвети за превенция на рак на гърдата

1
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

• Избягвайте наддаването на тегло. Затлъстяването повишава риска от рак на гърдата след менопауза, времето от живота, когато ракът на гърдата се появява най-често. Избягвайте да наддавате на тегло с течение на времето и се опитайте да поддържате нисък индекса си на телесна маса под 25.

 

• Хранете се здравословно. Яжте повече плодове и зеленчуци, избягвайте подсладените напитки, рафинирани въглехидрати и мазни храни. Яжте леки протеини като риба, пилешки гърди и червено месо в умерени количества. Консумирайте пълнозърнести храни. Изберете растителни масла вместо животински мазнини.

 

• Бъдете физически активни. Изследванията показват, че повишената физическа активност, дори, ако сте я започнали в по-късен етап от живота си, намалява общия риск от рак на гърдата с около 10 до 30 на 100. Необходимо е да правите умерени упражнения всекидневно, като например 30 мин разходка 5 дни в седмицата, за да получите този защитен ефект.

 

 

• Избягвайте алкохола. Употребата на алкохол е свързана с повишен риск от рак на гърдата. Жените трябва да ограничат приема до не повече от едно питие на ден, независимо от типа на алкохола

 

• Спрете тютюнопушенето. Изследванията показват, че в дългосрочен план пушенето е свързано с повишен риск от появата на рак на гърдата при някои жени.

 

Четете още: 6 начина да се предпазите от рак на маточната шийка

 

• Ако ви предстои да имате деца, кърмете ги по-дълго, а ако в момента кърмите, не спирайте. Жените, които кърмят бебетата си поне една година имат по-малък риск от развитие на рак на гърдата.

 

 

• Избягвайте хормонално-заместителна терапия. Менопаузалната хормонална терапия увеличава риска от рак на гърдата. Ако трябва да вземате хормони, за да контролирате симптомите на менопаузата, избягвайте тези, които съдържат прогестерон и ограничете използването им за по-малко от 3 години. Хормоналните кремове не са по-безопасни и трябва също да се избягват.

 

Четете още: Менопаузата и повишеният риск от развитие на рак

 

• Редовно провеждайте профилактични прегледи на гърдите си. Следвайте препоръките на вашия лекар и преценете от какъв точно скрининг се нуждаете и на какъв период от време да бъде извършван той.

 

 

Ако сте изложени на висок риск от развитие на рак на гърдата, като имате определен ген като BRCA или имате роднини с такава диагноза, или сте имали вече доброкачествени заболявания на гърдите, говорете с вашият лекар за други възможности за превенция, които може да включват:

 

• Допълни прегледи. За някои жени, ядрено-магнитния резонанс или ултразвуковите прегледи могат да дадат допълнителна ценна информация към редовния мамографичен преглед.

 

Четете още: 10 симптома на рак, които жените трябва да познават – част 1

 

• Естроген блокиращи лекарства. Жените с фамилна анамнеза за рак на гърдата или тези, които са над 60 години трябва да се консултират със своя лекар за плюсовете и минусите на естроген-блокиращите лекарства като тамоксифен, ралоксифен, ароматазни инхибитори.

 

 

• Превантивна операция за отстраняване на гърдите и/или яйчниците. Жените, при които и двете гърди са отстранени по хирургичен път намаляват риска от рак на гърдата с 90 процента. Жените, при които са отстранени и двата яйчника имат на половина риск от развитие на рак на гърдата, отколкото жените със здрави яйчници. Очевидно тези опции са подходящи за жени, които са изложени на изключително висок риск.

 

Снимки: Philips Communications, Martin Lopatka, Mbeo, City of Edmonton, Mark Morgan Trinidad A Foter.com