Как да си изберем нов и хубав часовник?

1
Добави коментар
iskamchasovnik
iskamchasovnik

Лесно ли е според вас днес? Сега е времето, в което пазарът буквално прелива от стока и с това космическото разнообразие от стоки е истинско предизвикателство за клиента да избере подходящ продукт. Отчаянието е гарантирано. И все пак в разнообразието на пазара има своите ориентири. Съвременните часовници и всичките им различни модификации са преминали през дълга еволюция, за да достигнат до формата, която може да видите днес. Но да преминем на въпроса.

Как си избирате часовник?

Отговорът е сложен и е комбинация от няколко фактора. Първо, нека да си зададем въпроса, за какво ни е този часовник? За стил, за следене на времето, за ново попълнение в колекцията ни? Някой хора вече имат много часовници за различни поводи.

С какъв механизъм да е часовника?

В момента, кварцовите часовници са 90 % от всички часовници на пазара. Те са значително опростени и евтини. Захранват се от кварцов кристал и батерия. Обикновено дават само около минута или няколко, отклонение на година. Но за перфекционистите механичните часовници са нещото, което трябва да имат. Те се правят минимум от 130 компонента. Има някой часовници, който имат самонавиващ се механизъм и е задвижван от силата на гравитацията при движенията на китката.

Какъв е металът

Висококачествените часовници се правят от платина, 18 или 14-каратово злато, сребро или в комбинация от няколко метала. Тук вече сами може да решите.

Каква е цената

Често 50 до 75 % от цената на часовника е от съставящия го механизъм. При часовници с допълнителни функции броят на частите, може да достигне 600. Количеството труд, вложено за сглобяването на механизма има крайно значение за цената. На българският пазар могат да се открият доста часовници на достъпни цени. Повечето хора предпочитат да си закупят един евтин часовник, или няколко такива. Като цяло това е добър вариант от две гледни точки, първо не давате страшно много пари, които и без това не са ви излишни. Второ може да си позволите няколко по-евтини часовника, така като единият ви омръзне, слагате друг. Вече се прокрадват и часовници, които са доста добре направени, въпреки ниската си цена, не е изключено да уцелите джакпота и да закупите евтин часовник, който обаче да се окаже доста издръжлив и да си го ползвате повече време.

Какви са функциите на часовника

Ето например, хронографите имат секундомер, може да има аларма, може да измерва времето за две различни часови зони, фази на луната и т. н. Колкото повече екстри, толкова по-скъп е часовника.

Гаранция на часовника

Всеки производител има някакъв гаранционен срок. Стандартно гаранцията е около година. Когато купувате часовник, уверете се, че ви дават оригиналната му опаковка, заедно с всички малки книжки. Попитайте непременно за сервиз и поддръжка.

Репутация на марката

Това е важна информация, която често се пренебрегва. Немалко са марките, който могат да се похвалят с над 100-годишна история. Погледнете по-старите им модели в електронните сайтове и ги сравнете с новите.

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

VN:F [1.9.22_1171]

Facebook

Twitter

Google+

Pinterest