В Саудитска Арабия обезглавиха 69 души – защо „демократичния свят“ не е възмутен?

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Няколкото обезглавени американски и британски заложници от Ислямска Държава отприщиха сериозна „кампания на ужасите“ в медиите и доведоха до международна военна коалиция, водена от САЩ, срещу екстремистката организация.

Но докато темата за ИД доминира в медиите, с лекото се пропуска какво се случва в Саудитска Арабия, която е член на Съвета за човешки права към ООН и един от най-големите съюзници на Америка във войната срещу екстремистката групировка. Всъщност САЩ и Саудитска Арабия бяха основните сили, които поведоха войната срещу режима на Асад в Сирия, финансирайки, въоръжавайки и подпомагайки т.нар. „бунтовници“, които се бият срещу правителствената армия вече близо 3 г.

От януари до сега в Саудитска Арабия са обезглавени 59 човека по силата на законите на шериата, от които се води кралството.

Само през изминалия месец бяха обезглавени 8 човека – два пъти повече от обезглавените от ИД западни заложници. На смърт се обвиняват хора обвинени в прегрешения като „вещерство“, християнски молитви, прелюбодейство и други подобни тежки, според шериата, прегрешения. В един от случаите 4 души от едно семейство са екзекутирани заради „притежание на големи количества хашиш“. Според Amnesty International обвинението било доказано след признания, получени чрез изтезания над малолетен член на семейството. Отговорът на властите е, че „изпълняват Божията воля“.

Обезглавяванията не изключват и малолетни лица. По данни на ООН поне един малолетен е бил екзекутиран тази година. Това нарушава конвенцията на ООН за правата на децата.

Независими експерти акцентират над това, че Съвета по правата на човека в ООН отдавна призовава Саудитска Арабия да преразгледа действията си. ООН призова Риад да преразгледа най-вече правата на жените, които нямат право да шофират, а в случай че бъдат изнасилени от жертви се превръщат в обвиняеми в „прелюбодейство“, което се наказва със смъртна присъда.

Въпреки всичко като износител номер едно на петрол и приятел на Запада Саудитска Арабия играе ключова роля в преначертаването на Близкия Изток и досега не сме чули нито една западна демократична държава да изрази „загриженост“ за демократичните права на хората в кралството, така както често чуваме загрижеността им за правата на гейовете в Русия или пък пресния случай – Украйна, където Запада свали Янукович, за да освободи украинците от неговата тиранична власт.