СУ „Георги Бенковски“ – гр. Варна

1
Добави коментар
starton
starton

Сфери на работа:
Средни училища в България, Специализирани училища

16 април 1971 год. е рождената дата на училището. На 29 декември 1972 г. то избира своя патрон – Георги Бенковски, на 6 октомври 1979 г. успява да извоюва самостоятелна сграда, а през 1986 г. получава титлата “образцово”. Това са фактите, а зад тях са стотиците човешки съдби. Зад сиянието на медалите и възторга от победите са неуморният труд, волята, амбицията, всеотдайността на ученици, треньори и учители.

Историята на Спортно училище “Георги Бенковски”- Варна е история на много победи. Тя е летопис на едно напрегнато състезателно ежедневие , възпитало поколения спортисти –гордост за града и родината ни. При създаването си през 1971 г. в училището са приети сто деца от шест вида спорт. Преподавателският колектив се състои от 16 учители, треньори и възпитатели. Сега в него се обучават 600 спортисти от V-ти до ХII клас под ръководството на 74 преподаватели.

Във училището се съчетават едновременно изучаването на спортовете както и тяхното трениране.

Да служиш на благородната просветна кауза е огромна отговорност. Особено трудно е да работиш в училище, чиито възпитаници са не само ученици, но и активни спортисти, където образователният и тренировъчният процес трябва да    бъдат в безупречен синхрон. Най-искрена благодарност на директорите , ръководили Спортно училище – Варна от основаването му до наши дни. Гореща признателност за всички бивши и настоящи преподаватели, безрезервно отдали сили и енергия за превръщането на училището в елитно.

В космическите измерения на вечността 40 години не са голяма величина. Но за живота на едно училище 40 години са и малко, и много. Малко, защото пред него е необозримото бъдеще. Много, защото там, където се творят личности, където се покоряват върхове, където се каляват характери, часовете, дните, годините имат неповторим и ускорен ритъм.

И след още 40 години Спортно училище “Г. Бенковски” – Варна ще бъде притегателен център за младите хора, които освен към образование, ще се стремят към трудните, но високи спортни върхове.

Адрес: гр.Варна, кв.“Чайка“, ул.“Рупи“ №1

Телефон: 052810101

Имейл: [email protected]

Сайт: http://www.sportno-varna.com

ПРИЕМ  ЗА  УЧЕБНАТА  2014/2015 г.
І. Условия за кандидатстване в Спортно училище „Г. Бенковски”:
1.    На основание Наредба № 1/17.05.2011 г. на МФВС и Заповед № РД-09-135/31.03.2014г. на Министъра на ММС.
2.    Кандидатите да са завършили успешно IV, V, VI или VII клас през 2013/2014 год..
3.    Кандидатите да са здрави и да нямат физически и психически недостатъци.
4.    Учениците полагат изпит за проверка на способностите по тестове за съответния вид спорт, за който кандидатстват, като имат право да положат изпит по един или два спорта.
5.    За 5-ти клас – 1 /една/ паралелка с 29 ученика.
6.    За 6-ти клас – 1 /една/ паралелка с 29 ученика.
7.    За 7-ми клас – 2 /две/ паралелки с 52 ученика.
8.    За 8-ми клас – 1 /една/ паралелка с 29 ученика.

 

ІІ. Необходими документи за кандидатсване:
1.     ЗАЯВЛЕНИЕ по образец на училището /подписано от ученика и родителя (настойника или попечителя), в което са заявени желаните спортове за прием/.
2.     Копие от АКТ ЗА РАЖДАНЕ /Оригиналът се връща след сверяване с копието/.
3.     Копие на УЧЕНИЧЕСКА КНИЖКА /Оригиналът се връща след сверяване с копието/.
4.     МЕДИЦИНСКО СВИДЕТЕЛСТВО със заключение, че съответният вид спорт не е противопоказен за здравословното състояние на ученика, издадено от личния лекар, придружено от медицински картон с нанесени имунизации.
5.     ЗАСТРАХОВАТЕЛНА ПОЛИЦА „Злополука” за дните на изпита по вида спорт /Организирано застраховане в Спортно училище/.

Адрес

9010 Варна кв. Чайка ул. „Рупи“ №1 тел: 052/ 301 891, 052/ 301 851

Директор:052/810 101 ел. поща: [email protected]

СЪОБЩЕНИЕ

НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА 2014/2015 г.  ЗА УЧЕНИЦИТЕ
ОТ СПОРТНО УЧИЛИЩЕ „ГЕОРГИ  БЕНКОВСКИ” –  ВАРНА 
 Е  1 СЕПТЕМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/ 2014 г. – 9.00 ч.

Вижте кои варненци ще участват на Олимпиадата в Китай

публикувано 11.08.2014 г., 5:03 от elena stefanova

Трима варненци завоюваха квоти за участие на Младежките олимпийски игри, които ще се проведат в Нанджинг (Китай) през август.
                Това са НАШИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ :
                         боксьорът ДУШКО БЛАГОВЕСТОВ,
                        гимнастичката КАТЕРИНА МАРИНОВА и
                        плувкинята ГЕОРГИЯ КАДОГЛУ.
 
                                                Душко Благовестов – бокс        Душко Благовестов е състезател на варненския боксов клуб Черно море и направи фантастично представяне на световното първенство по бокс за младежи в София, като спечели бронзов медал в кат. 56 кг. Той отстъпи по точки с 1:2 съдийски гласа (28:29, 30:26, 29:28) срещу кубинеца Хавиер Ибанес. Благовестов е сребърен медалист от европейското първенство в София през 2012 г. С постижението си състезателят спечели квота за Младежките олимпийски игри в Китай. Възпитаник е на спортното училище „Георги Бенковски”. Треньор на боксьора е Димо Савов.                                    Катерина Маринова – художествена гимнастика    Катерина Маринова е състезателка на СКХГ Чар-ДКС с три финала на европейско първенство в Баку и класиране – четвърто място на обръч, четвърто място на бухалки и шесто място на лента, резултати с които извоюва квота участие в Младежките олимпийски игри в Китай. Възпитаничка е на спортното училище „Георги Бенковски”. Треньор на гимнастичката е Филипа Филипова.                                                Георгия Кадоглу – плуване        Джорджия Кадоглу е състезателка на СК Астер” и се класира на 12-о място на европейското първенство по плуване за младежи и девойки в Дордрех (Холандия), като подобри собствения си национален рекорд на 400 метра съчетано – 4:57,52 минути, предишното й върхово постижение бе 5:00,61 минути от Балканиадата през април тази година. На вторите младежки олимпийски игри в Нанджинг (Китай), Джорджия ще плува на 200 метра съчетано. Възпитаничка е на спортното училище „Георги Бенковски”. Треньор на плувкинята е Гергана Василева.
 

Списък на учебниците, по които ще се обучават учениците от СУ “ Георги Бенковски „- Варна през учебната 2014-2015 година