Какви са симптомите на хранителните алергии?

1
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Хранителните алергии се появяват, когато имунната система идентифицира протеините в определена храна като вредна за организма съставка, вследствие на което организма се опитва да се пребори с вредните протеини (които всъщност са безвредни). Хранителните алергии не винаги са постоянни и много деца ги израстват. Храните, които най-често предизвикват алергии са краве мляко, яйца, риба, фъстъци, черупкови плодове, миди, соя, пшеница.

 

Някои симптоми на хранителните алергии включват:

 

• Сърбеж или оток на устните, езика и устата.

• Кожни реакции (екзема, уртикария, подуване и зачервяване на крайниците или лицето).

• Стомашно-чревни симптоми (коремна болка, гадене, повръщане, диария).

 

 

• Респираторни симптоми (течащ и запушен нос, кашлица, кихане, хрипове, затруднено дишане).

• Сърдечно-съдови симптоми (спадане на кръвно налягане, световъртеж, припадъци).

 

Четете още: Как да се предпазим от есенните алергии?

 

Ако се появят симптоми на анафилаксия, които включват гадене, повръщане, слабост, ускорен пулс, затруднено дишане, объркване и загуба на съзнание, незабавно потърсете лекарска помощ, тъй като това може да бъде фатално. Симптомите на хранителните алергии могат да се появят от консумиране на малко количество от алергена или просто да вдишате частици от него. Симптомите могат да се появят веднага или няколко часа след като сте влезли в контакт с храната.

 

 

Ако имате някои от изброените по-горе симптоми, след консумация или контакт с определена храна, трябва да посетите алерголог, за да се потвърди съмнението за алергия. Методите за изследване включват кожен тест, при който лекарят поставя малко количество от алергена върху драскотина на ръката или гърба. Други методи са имуноглобин Е кръвен тест, или излагане на храни алергени под строг лекарски контрол.

 

Четете още: Причиняват ли алергиите астма?

 

Ако сте с диагноза хранителна алергия, вашият лекар може да ви предпише епинефрин, който да носите винаги с вас, така че да може да реагирате в случай на алергична реакция. 

 

Снимки: Mait Jüriado, tomhe Foter