20 от най-красивите пещери в света

6
Добави коментар
pepas
pepas

Огромните пещери на солидна възрст (от няколко милиона до няколко хиляди години) – това е завладяващо и тайнствено зрелище. Някои от тях са толкова красиви, че заслужават специално внимание.

1. Куева-де-лос-Кристалес (Мексико)

Открита през 2000 г. по време на сондажни работи, вулканичната пещера на кристалите  е едно от най-големите чудеса на природата. Много от кристалите са на възраст от половин милион години и стигат до един метър в диаметър, а краищата им са остри като брадви. Температурата в пещерата понякога спада до – 40 градуса.

2. Пещерата Вайтомо Глоуворм (Нова Зеландия)

Тази древна (30 милиона години) пещера е една от най-ярките прояви на естествената земна биолуминисценция. Хиляди светлинки блещукат по нейните стени и излъчват ослепителна синя светлина в опит да привлекат плячката.

3. Синия грот (Италия)

Грото Азуро е разположен на остров Капри и е известен със своята искряща синя вода. Местните жители твърдят, че се обитава от сирени и дяволи. Когато слънчевата светлина попадне в пещерата през подводния вход, водата филтрира червения цвят и остава само синия, който осветява цялата пещера.

4. Ледниковата пещера Ватнаекюл (Исландия)

Ледниковите пещери е най-добре да се посещават през есенно-зимния период, когато ледът е здрав и няма опасност от срутване. Ярко-синия цвят е особеност на тези пещери.

5. Пещерата Прайя Накхон (Тайланд)

Тази пещера е в националния парк  Као Сам Рой Йот. От разрушената горна част на пещерата проникват слънчеви лъчи и по причудлив начин осветяват павилиона Куха Карунас, построен през 1890 г. от краля на Тайланд.

6. Мраморните пещери (Чили)

Мраморните пещери се намират в Патагония около езерото Хенерал Каррера. Това е една от най-красивите пещерни структури в света, в които кристално чистата вода в буквалния смисъл на думата осветява ослепително сините ледени стени. Вълшебно, приказно, нереално и почти неземно зрелище!

7. Пещерите на склона на вулкана Мутновск (Русия)

Невероятна шега на природата, сътворила ледникови пещери на склона на вулкан. Горещите води са изваяли удивителни форми в тези пещери, а светлината, проникваща през свода, създава незабравима игра на цветовете: зелено, синьо и пурпурно.

8. Пещерата Донгзонг (Китай)

Пещерата се образувала преди няколко хиляди години, но сега се използва по много оригинален начин – от 1984 г. в нея се провеждат учебни занятия. Тя побира 200 студенти и 8 преподаватели.

9. Пещерата Фингала (Шотландия)

Това удивително природно творение се намира на остров Стаф. Невероятната геометрична структура на пещерата има напълно естествен произход, формирана от горещата лава, която при охлаждане създала шестоъгълни форми. А след това пукнатините създали характерните колони.

10. Пещерата на тръстиковите флейти (Китай)

Единственото изкуствено творение в тази пещера е съвременното осветление. Възрастта на пещерата е почтенна – на стените и са намерени надписи, датиращи от 792 г. от нашата ера. А названието и е дадено в чест на тръстиките, които в изобилие растат до входа.

11. Пещерта Елисон (САЩ)

Тази тъмна пещера с дълбочина 180 метра се намира в щата Джорджия. Пещерата-мечта за любителите на спускането в земните недра е известна с това, че камък пада на дъното й за 8 секунди.

12. Пещерата Кяут Сай (Мянма)

Древните предания разказват, че в 13 век местните жители се укривали в нея от монголското нашествие. Сега до входа на пещерата е построен будистки храм, където монасите медитират и се снимат с туристите.

13. Пещерата Сон Дунг (Виетнам)

Тази огромна пещера, открита през 1991 год., е разположена във виетнамската провинция Куанг Бин. Широчината й е 200 метра, височината  – 150 метра, а дължината е повече от 10 км. Изглежда много внушително и величествено.

14. Пещерите-ледници Айсризенвелт (Австрия)

Огромните ледени пещери Айсризенвелт са открити в края на19 век. Пещерният лабиринт се простира на 40 км, а вътрешната структура се променя непрекъснато, тъй като ледът постоянно се топи и замръзва отново.

15. Пещерата Ординска (Русия)

Пещерата Ордунская се намира в Урал и е великолепно място за любителите на подводните снимки. Тя има 5 км. подводни камери с изумително прозрачна вода. Видимостта е почти 45-50 метра.

16. Карлсбадските пещери (САЩ)

Карлсбадските пещери са разположени в националния парк Ню-Мексико. Мрежата от прекрасни пещери, на възраст 4-6 милиона години, е резултат от разтваряне на мекия варовик. Масивните залежи на гипс и глина в пещерите придават на комплекса невероятно красив вид.

17. Пещерата Бартон Крик (Белиз)

Череп! Именно това отличава пещерата Бартон Крик. Навремето я използвали индианците майя за церимониални и погребални цели и затова много артефакти така си и лежат сред природните пещерни образования.

18. Грот Джейта (Ливан)

«Грохот на вода» – така се превежда името на пещерата. В долната част на пещерата булвално можете да оглушеете от звука на падащата вода, ехото от която стените отразяват. А в нейните най-дълбоки части цари величествена тишина.

19. Пещерите Канго (Южна Африка)

Канго – това е мрежа от варовикови пещери. Много от тях в миналото са служили за жилища на древните хора. Днес Канго привлича туристи, жадуващи приключения.

20. Пещерата Авен Арман (Франция)

Авен Арман е дълбока пещера, в която има няколко стотин уникални сталагмити. Някои от тях достигат до 30 м. височина.