Артрит при кучета и котки

1
Добави коментар
modernway
modernway

  Артритът е едно от най-често срещаните заболявания, които засягат кучета и котки в по-напреднала възраст. Той може да бъде причина за хронични болки и вредно влияние над здравето и живота на домашния любимец. Артритът е известен като дегенеративно заболяване на ставите. Проявява се когато дадена ставна връзка стане нестабилна и това пречи на костите, свързани с нея да се движат нормално. Протича в остри и хронични форми и може да засегне една или няколко стави. Ставните хрущяли са като бариера между костите. Когато болестта е в процес на развитие се случва следното: възпалява вътрешната обвивка на ставата, след това се разрушава хрущялната тапицировка, което води до образуването на т.нар. „костни ерозии” (разяждане на подхрущялната кост). Тогава костите започват да се търкат помежду си, предизвиквайки хронично възпаление, придружено с болки.

 

Как да разпознаем дали кучето и котката имат артрит

  Много и най-различни могат да бъдат знаците, издаващи че животното не се чувства добре. Най-очевидният сигнал за артрит е когато кучето или котката започне да накуцва или върви със забавен ход. Ако животното преди ви е следвало из цялото жилище, а сега просто предпочита да седи на едно място и видимо изпитва дискомфорт когато се движи, това може да се счита за явен симптом на артрит.

  По правило котките са по-малко активни в сравнение с кучетата, поради което техните симптоми на заболяването не се припокриват напълно с кучешките. Котките, болни от артрит, биха започнали да се изхождат извън мястото отредено им като тоалетна като причината е, че изпитват трудност да се качат до там. Друг признак на заболяване е прекомерното пощене на котката на точно определено място, което по всяка вероятност е източник на болката. Казано накратко, забележите ли каквито и да е смущаващи промени в поведението на домашното животно, незабавно се консултирайте с ветеринар.

Можем ли да разберем дали котката и кучето са предразположени към артрит?

  Едрите породи кучета като лабрадор ретривър и немска овчарка носят гени, които ги правят предразположени към ставни заболявания, най-често свързани с лакътната и тазобедрената става. За да растат кучето и котката здрави, стопаните трябва да им осигуряват качествена храна. На пазара се предлагат такива храни с богато съдържание на хранителни съставки, които укрепват костите и ставните връзки до сравнително добро ниво. Когато животното расте прекалено бързо, ставите може да не се оформят правилно, което по-късно би допринесло за развиване на артрит.

 

Начини за предотвратяване и лечение на артрит при кучета и котки

  За щастие има общоизвестни методи, с помощта на които хората биха могли да опазят  домашния си любимец от разболяване, или поне да сведат риска до минимален. Най-ефективният начин кучето и котката да не боледуват от артрит е да се хранят пълноценно и поддържат здравословни норми на тегло. Когато животното има нормално тегло това намалява стреса, който тялото прехвърля на ставите и движенията на животното са напълно нормални. Ако забележите, че котката или кучето са напълнели в областта на ребрата или корема, трябва да се консултирате с ветеринар, който да установи дали животното е с наднормено тегло. Ако такова е налице, той трябва да изготви диета за отслабване.

  На пазара има много храни за домашни животни, базирани на специални лечебни диети. Храненето на кучето и котката с подобни храни може да доведе до значителни подобрения на проблемите с подвижността. Лечебните храни са базирани на специална формула, предназначена да засилва организма и да го прави устойчив на редица здравни проблеми в т.ч. и артрит. Пример за такива храни са  съдържащите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които са балансирани в точно определени пропорции, така че да помагат на организма на животното да се преборва с възпаления и да пресича пътеките, по които минава болката. Лечебните (терапевтични) храни трябва да се дават със знанието на ветеринар. Когато се следва точно установен режим, животното, страдащо от артрит, за няколко седмици трябва да започне видимо да се подобрява – да тича, да се разхожда, да скача.

  Някои ветеринари препоръчват диета с храни, съдържащи глюкозамин и хрондроитин сулфат – две често срещани хранителни добавки, които поддържат здравето на костите и ставите, спомагат за правилното развитие на хрущяла и лекуват всякакви дефекти, които биха възникнали.

  Диетата за животни с храни, съдържащи мастни киселини, глюкозамин или хондроитин трябва да се консултира със специалист, който да определи правилните пропорции. Не бива собствениците на животни сами да се впускат в това начинание, защото може да добавят излишни калории към храната, което не е желателно, особено когато една от целите е да се пази теглото на кучето и котката в нормата. Едно от най-хубавите неща при терапевтичните храни, предназначени за животни с артрит, е, че малкото количество калории, които съдържат, са мастни киселини като Омега-3 и Омега-6. Поради това рискът животното да качи излишни килограми е нищожен.

  Когато изброените начини не оказват благоприятен ефект и животното продължава да изпитва болки, най-добре би било да започнат да му се дават болкоуспокоителни. Артритът е заболяване, на което трябва да се противодейства по различни начини и на различни нива с цел животното да се чувства възможно най-комфортно. Добре е в процеса на отглеждане да се мисли за рисковете към различни заболявания и стопаните да се стремят да предпазват любимеца си от тях. За да растат здрави кучето и котката трябва да имат тегло в нормата и адекватно поведение. Когато налице са симптоми като скованост, накуцване или забавяне на походката, непременно животното трябва да се изследва за артрит.