Кюрдски жени бойци се изправят срещу джихадистите в Северен Ирак

1
Добави коментар
jasminivanova
jasminivanova

Кюрдски жени бойци се изправят срещу джихадистите в Северен Ирак

Жени се бият рамо до рамо с мъже от Кюрдската Работническа Партия в опит да изтръгнат селото Makhmur обратно от ръцете на джихадистите от Ислямска държава. Отношението на джихадистите от Ислямска държава към жените, прави тази битка изключително лична за тези жени бойци.

Ислямска държава е завзела огромни територии в Ирак, а също има и сериозно влияние в съседна Сирия. Те налагат със сила своята строго рестриктивна и брутална интерпретация на ислямските закони.

27 годишната кюрдка, Тикошин, казва че тя и другите жени се сражават не само заради заплахата на която са подложени кюрдите от Ислямска държава, но и защото „това е против женската свобода“.

Ислямска държава не позволява на жените, живеещи в териториите под техен контрол, да ходят дори до магазина и ги задължават да носят забрадки.

На въпроса дали е омъжена, Тикошин отговаря: „Повечето от нас не са омъжени. Аз е присъединих към Кюрдската Работническа Партия когато бях на 14 години.“

Тикошин споделя също и че Кюрдската Работническа Партия не им забранява да се омъжват, но сега по време на бойни действия не се гледа с добро око на такива инициативи. Тя също така твърди и че джихадистите се страхуват изключително много когато съдбата ги изправи да се сражават срещу жени, защото те вярват че ще отидат в ада ако загинат от женска ръка.

В планината бойците от Кюрдската Работническа Партия живеят простичко, редуват се да готвят, но хората от близкия град Арбил, също се грижат да не ги оставят гладни.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp