Какво интересно може да се каже за новите 240 депутати

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Започва работата на новото Народно събрание

43-то Народно събрание се събира за пръв път днес в 14.00 часа. На председателската трибуна ще застане най-възрастният сред народните представители – Стефан Данаилов. От всички общо 8 формации той е най-стар, но не с най-много опит.

Опитните политици

Въпреки това той не е най-опитният сред депутатите. С най-много изкарани мандати са трима души – Янаки Стоилов, Ангел Найденов и Георги Божилов. За тях това ще бъде седми път като народни представители. С по шест мандата са лидерът на ДПС Лютви Местан, лидерът на БСП Михаил Миков и соченият за сив кардинал сред социалистите Димитър Дъбов. Около 1/3 от народните представители са дебютанти в парламента.

Най-младото попълнение в 43-то Народно събрание е 24-годишната Калина Балабанова от „Атака“. Тя е една от малкото жени, които ще попаднат в този парламент. Съотношението между половете тук е силно изместено в полза на мъжете – 194 представители на силния пол, срещу само 46 дами.

Най-много жени има в ГЕРБ – 29. В БСП броят на дамите е едва 5, в ДПС – 4, в РБ, ПФ и ББЦ са по 2, а в „Атака“ и АБВ има по една представителка на нежния пол.

Тържественото откриване

Тържественото първо заседание на 43-ото Народно събрание ще бъде излъчвано на живо по Българската национална телевизия и Българското национално радио, а слово ще държи държавният глава Росен Плевнелиев. По традиция обръщение към обществото на първото заседание ще направят и лидерите на парламентарните групи на всички политически формации, намерили място в Народното събрание.

По традиция първите думи на 240-те народни представители в ролята им на такива ще бъде клетвата, която всеки депутат полага:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“

Надяваме се да я спазват.