Маранта – Цветята.NET

1
Добави коментар
podari-buket
podari-buket

Маранта

За растението:

Марантата е наречена на венецианския медик Бартоломео Маранта, живял през XVIIIв. Красота и придават широките , овални листа, които са нашарени с червеникави или бели жилки във формата на рибена кост. Срещат се и такива видове, на които листата са с кафяви петна. Цъфтят с малки бели цветчета на лилави петна от края на пролетта до началото на лятото – април, май, юни. Родината е Бразилия.

Начин на отглеждане:

Марантата вирее добре в топли и с висока влажност помещения. Подходящи са по-широки саксии за отглеждането и. Проверявайте за вредители – акари и ги премахвайте чрез подходящи препарати.

Светлина:

Растението е светлолюбиво, но директната светлина пречи на окраската на листата му. Интересна е реакцията на листата в зависимост от светлината – на светло те заемат хоризонтално положение – розетката се отваря, а на тъмно листата се вдигат нагоре и розетката се затваря.

Поливане:

Водата за поливане трябва да е престояла, като през лятото – по-често поливане, а през зимата по-рядко или когато вече почвата е засъхнала. Опръсквайте с вода листата, особено през горещите месеци.

Пресаждане:

Може да се размножава чрез издънки от старото растение, които поставяте във вода и след като пуснат корени ги засаждате. Пресаждайте го, само ако саксията стане прекалено малка за растението.