Защо кучето ми си тръска главата през цялото време Избрана

2
Добави коментар
valevbg
valevbg

 

Защо кучето ми си тръска главата през цялото време

Повечето кучета тръскат главите си, тъй като имат проблеми с ушите.

Те нямат пръсти и палци, с които да масажират ушите си и това просто е следващото най-добро нещо.

Ако забележите, че кучето ви си тръска главата повече от обикновено, е време да посетите вашия ветеринар.

Възможна причина: Отит.

Честа причина за клатенето на главата е външен отит, възпаление на външния ушен канал. Макар че ушните акари, запушването, породено от ушна кал, тревните осили и други могат да причинят такова поведение, в повечето случаи е налице една основна алергия.

Щом ушният канал веднъж е възпален, бактериите и дрождите могат да го завладеят, тъй като точно влажните, тъмни места са мястото, където те обичат да живеят.

Заедно с тръскането на главата, кучетата с отит може да имат зачервени и подути уши. Кучето ви може да стене от облекчение, когато разтривате ушите му, или да скимти от болка при лек допир.

Ако има вторична инфекция, ще забележите изтичане на гной от ушите – и дори неприятна миризма, носеща се от вътрешността на ушния канал.

Друга възможна причина: Васкулит на ухото.

Някои породи, като дакели и джак ръсел териери, са предразположени към васкулит на ухото, възпаление на съдовете в ушната мида или външното ухо.

Смята се, че състоянието се причинява от смущения на имунната система, от измръзване или ухапвания от мухи, но също така частично могат да бъдат виновни факторите на околната среда.

Проблемът обикновено започва с удебеляване на външните краища на ушите, които в крайна сметка се разраняват и покриват с коричка. Кучета с такива лезии тръскат главите си, при което коричките се отварят и кървят.

И друга възможна причина: Хематом на ухото.

Понякога всичкото това тръскане на главата действително може да породи проблеми. Когато деликатните уши се пошляпват в твърдия череп, кръвоносните съдове в ушната мида се отварят със сила, образувайки натрупване на по-голямо количество кръв, познато като хематом. Тази твърда подутина точно под кожата често води дори до повече тръскане на главата.

 

Ако кучето ви тръска главата си повече от обикновено, се уговорете да посетите вашия ветеринарен лекар. С правилна диагноза, той може да предложи най-правилото лечение за облекчаване на раздразнението, което може да изисква кучето ви да носи предпазна яка за седмица или две. Това е малка цена, която ще платите за комфорта и спокойствието на кучето.