​Мехмед Дикме: ДПС взривява парламента, проваля новото правителство, насажда омраза

11
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

БНБ ще обжалва фалита на КТБ

2015-04-23 21:30:50

Проектозаконът на Пеевски и Цонев е опит на безценица да бъдат изкупени активите на КТБ

Необходима е бърза лустрация и недопускане на доносници на ДС до държавни и партийни структури

25 години Доган и обкръжението му точат кръвта на нацията и ни заливат с вражда, казва в гневно интервю пред Faktor.bg бившият земеделски министър

В първия ден на 43-я парламент депутати на Доган внесоха три провокативни законопроекта, с които трябва да се преодолеят последиците от Възродителния процес (виж ТУК). Действията им предизвикаха гнева на един от основателите на партията Мехмед Дикме. В емоционален разговор бившият земеделски министър говори за морала, политическите измами и похабената енергия на обществото.

Интервю на Стойко Стоянов

– Г-н Дикме, изненадан ли сте от активността на ДПС да внесе със старта на новия парламент три законопроекта преодоляващи последици от смяната на имената на турците?

– Напротив, съвсем не съм изненадан от това, което са внесли още първия работен ден. Зад привидно благородните им намерения се крие явен опит за взривяване на обстановката в държавата и парламента, на фона на трудните преговори за съставяне на ново правителство. Категоричен съм, че при всички случаи има необходимост от промени в законодателството, с които да се решат всички деформации и последици от времето на така наречения Възродителен процес и насилствената смяна на имената на турците. Например, автоматично да се възстановят имената на починалите. Абсурдно и цинично е сега роднините им да подават заявления, за да се върнат рождените им имена. Но възниква въпросът – защо точно сега се прави това и то при старта на парламента, без да има все още ясно изразено мнозинство? Подкрепа в тази насока е изразявана през годините и от СДС, ДСБ, ГЕРБ, а ДПС са били винаги пасивната страна. Днес амбициите им са доста подозрителни. ДПС просто не са искрени с тези законодателни инициативи. Не са искрени и със законопроекта, който уж трябва да реши проблемите с КТБ. Предлагат се шокиращи неща, които по-скоро намирисват на опит на безценица да бъдат изкупени активите на тази финансова институция. По същия начин и инициативите им, свързани с Възродителния процес ще взривят отношенията в парламента. Факт е, че има напрежение с Патриотичния фронт заради участието на партията на Корман Исмаилов в РБ. Много по-уместно би било в първия работен ден на парламента ДПС да предложи законопроект за лустрация и недопускане на бившите доносници и помияри на Държавна сигурност и комунистическия режим, които години наред са съсипвали съдбите и на обикновените турци и българи, до държавни постове и политическата система. Най-после трябва да лъснат имената на всички политици, работили за ДС, да се публикуват в интернет доносите им и какви мръсни задачи са изпълнявали. И освен това трябва да се забрани на тези опасни лица да участват в управлението на страната на всички нива. Това се отнася до лидери на партии, депутати, кметове, общински съветници, шефове в министерства и администрацията. Крайно време е държавата да се изчисти от тази зловонна пасмина, която 25 години точи кръвта на нацията и само ни заплита в интриги и вражда.

– Много сте радикален, но ако това стане факт половината парламентарна група на ДПС, както и кметовете и общинските им съветници трябва да напуснат постовете си?

– Радикален съм, защото аз самият съм бил свидетел на убийството на човек, който не искаше да си сменя името по времето на комунизма. Имам особена неприязън към турци и помаци, които тогава заради личните си интереси и кариера, бяха особено активни и слугуваха на престъпния режим на Живков. Става дума за пълни помияри, които се подлагаха сами на режима и донасяха срещу хора от своето вероизповедание и етнос. Страшното е, че днес тези хора, които слугуваха на ДС и БКП, се опитват да диктуват дневния ред на обществото и да настройват пак хората един срещу друг. А още по-гнусното е, че тези същите лица сега са членове на ДПС и са в ръководството на тази партия, която уж се представя за демократична и европейска. Хората в смесените райони ги е страх, защото в ДПС от най-високото до най-ниското ниво е пълно с преки възродители.

– Мит ли е обвинението, че само българите са виновни за смяната на имената?

– Абсолютен мит, не трябва да се обвиняват българите, защото през декември 1989 г., когато пред парламента беше протестът за връщане на имената, българите ни носеха чай, кафе, подкрепяха ни и протестираха заедно с нас. Така е било и по време на провеждането на процеса. Виновни са една комунистическа върхушка и репресивният й инструмент ДС. Има преки участници, които са били ангажирани с тази насилствена смяна, но те не са само българи, а и много турци са били изключително активни. Винаги съм бил противник цялото българско общество да носи вина за това страшно време. Какво да се лъжем – в смесените райони ролята на турците доносници беше много по-голяма за провеждането на това насилие, те проведоха смяната на имената. Аз самият съм пострадал от такива хора и сега някои от тях са в редиците на ДПС. Идваха в моята къща без даже да кажат „Добър ден”, за да проверяват дали баща ми е заколил курбан и спазва религиозния ритуал. Сега тези хора пак управляват и затова питам – с какъв морал те ще възстановяват справедливост?

– От 25 г. преход, ДПС е била във властта повече от 15 г., защо до сега не решиха тези проблеми и не видяха какво иска електоратът им?

– Не решиха тези проблеми точно, защото бяха във властта, а сега целта им е да създават напрежение и недоверие. Ако излезе истината за Възродителния процес, ДПС и много от лидерите й ще бъдат в много неизгодна позиция. Затова години наред предлагат нещо, като знаят предварително, че няма да се приеме. Но така ДПС постига и друг ефект – тези законопроекти ще получат яростна атака от националистическите партии. Ще скочат и Патриотичният фрон, и Атака, а ДПС иска точно това – да сплоти електората си, да го постави в ситуацията на застрашен и да излезе на гребена на вълната като защитник на интересите на малцинствата. Лошото е, че другите партии позволяват на ДПС този шантаж. Мен, като етнически турчин това ме обижда, тази клика си позволява да използва болката и страданието на етноса за личните си политически и икономически интереси.

– Нали само преди няколко месеца Местан и Станишев се целуваха публично и си простиха, какъв беше този цирк?

– Ами Местан да отговори с кого и какво си е прощавал, и кога реално е бил искрен. Аз съм шокиран, че държавата позволява всичко това да се случва. Говоря за държавата, защото когато бях министър на земеделието съм искал да знам за тайните обвързаности на хората от моя екип. Питах дали има досие шефът на политическия ми кабинет, но от службите ми казаха категорично, че този човек е чист. Наскоро разбрах, че всъщност съм бил най-нагло излъган. Лицето, за което се интересувах, се оказа, че още 18-годишен е вербуван за агент на ДС.

– Говорите за Рушен Риза?

– Да, за него става въпрос. Сега съм изумен от този факт. Каква отговорност трябва да бъде потърсена от службите, че са скрили преди години този агент на ДС и са го оставили да заема важен пост. 25 години държавата крие, че той е бил доносник. Ако знаех това,  никога нямаше да може да припари в политическия ми кабинет, дори и за портиер нямаше да го допусна в министерството. Но истината е, че в ДПС има и много агенти на службите, които са скрити и продължават да действат. Който не е работил с тези хора, той не знае на какво са способни. Представете си, че като млад министър на земеделието бях поставен в ситуация да работя с шеф на Фонд „Земеделие” – агент на ДС, началника на кабинета ми също е бил доносник на ДС, един от заместниците ми и той агент на службите. Нищо лично срещу никой, но така не може да продължава да функционира държавата – управлявана от хора, със скрити зависимости и тайно минало.

– Имате ли съмнение, че издигането им тогава е било именно по линия на ДС?

– Да, убеден съм в това. Например, Риза е бил вербуван две години след смяната на имената на турците. Съгласил се е да работи за тези служби и е приемал политиката, която провеждат. Той е работил за утвърждаването на Възродителния процес и днес такива хора ще предлагат закони срещу този процес – това е цинизъм.

– Казвате, че сега не е моментът за разглеждането на такива закони, но има ли ДПС моралното право да бъде вносител на подобни промени?

– ДПС изобщо не трябва да се занимава повече с тази тема. Имаха предостатъчно време – 25 години, за да решат проблемите, нямат морално право. Проблемите можеха да бъдат отстранени още през 2001 г. Правителството на Симеон Сакскобурготски беше за пълното разсекретяване на досиетата, но ДПС се противопоставиха тогава. Можеха да прокарат и законите свързани с последиците от Възродителния процес, щяха да ги подкрепят и десните партии. Местан да каже защо сега се прави на спасител за правата и свободите на турците, а 25 г. протакаха тази тема. Действията на тази партия са един изключително извратен акт – да използват политическата нестабилност, за да нагнетяват още напрежение и омраза в обществото. Пак повтарям – България има нужда от такива закони, но други трябва да ги напишат, включително да участват и жертвите на този режим, а не палачите сега да се представят за техни спасители. Днес времето е за политическа търпимост, за политическа толерантност, за да може да се намери най-добрият изход за България.

– От няколко месеца ДПС твърди, че искат да са конструктивна опозиция, че са готови да помагат на новата власт, дават им 300 дни толеранс, може ли обществото да вярва на тези обещания?

– Познавам тези хора и там няма нищо случайно, напротив – всичко е пресметнато и програмирано. Така навремето ги е научила да работят ДС, а те са опитни и добри изпълнители. Страдал съм от тях и знам как мислят и действат. Тези законопроекти, които сега взривяват обществото, съвсем не са случайни, всичко е предварително подготвено като сценарий. И те имат няколко такива разработени, но сега пробват с тази и създават етническо напрежение. Ръководството на ДПС показва, че не мисли нито за собствения си електорат, нито за България, единствено ги интересува те да продължат да са във властта и да се облагодетелстват. Политиците трябва да се обединят и да приемат закон, който да изключи всички доносници на ДС от държавната власт, партиите да се разграничат също от тях. Само така държавата може да върви напред, иначе ще продължаваме да въртим на едно място и непрекъснато да похабяваме енергията на народа.