Араукария (Стайна ела)

1
Добави коментар
riki4
riki4

Араукария (Стайна ела)

Араукарията (Araucaria) е вечнозелено хвойново дръвче, достигащо височина до 2 метра. Нарича се още стайна ела.

Араукарията е трудна за отглеждане и се препоръчва само за напреднали градинари.

Място: Светло и хладно място. В обедните часове растението трябва да е защитено от силните слънчеви лъчи. Обича прохладни помещения и не се препоръчва за стая с парно отопление. В по-топли помещения е необходимо да се пулвелизира по два пъти на ден. През лятото може да се изнесе на открито, на светло място със свеж въздух. Растението е „единак” и се нуждае от много пространство.

Поливане: За стайната ела е много важно равномерно и редовно да се полива, най-добре й се отразява дъждовна вода. Задължително е да се осигури добро оттичане на водата, тъй като подгизването води до опадване на игличките.

Торене: От март до август араукарията трябва да се подхранва на всеки 14 дни. Подходящи са торовете за азалии и рододендрони.

Размножаване и пресаждане: Размножаването на стайната ела се прави в късна есен със семена. Те трябва да се заровят веднага, защото бързо загубват способността си да покълват. Семената поникват след около 4 месеца.

Растението се пресажда на 2 – 3 години.

Още от далечното минало лекари са съветвали, страдащи от астма да отглеждат в дома си араукария. Тя подобрява състава на въздуха.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!