Как да изберем правилният инхалатор?

1
Добави коментар
slavchev
slavchev

Не подценявайте проблемите със здравето

Днес не само в града, но и далеч от него се увеличават случаите на алергии, придружени с дихателни проблеми, заболяванията от астма или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). За нашият високотехнологичен и улеснен живот, ние заплащаме все по-често с пристъпи на задух, кашлица и други симптоми. Подобни проблеми са сериозни и нежелани при хората от всички възрасти.

За по-бързото повлияване на състоянието, а понякога и като единствен вариант, се препоръчва употребата на инхалатори. От няколко години насам са достъпни различни модели за домашна употреба, които спестяват необходимостта от отиване в специализирано заведение само заради провеждане на необходимите инхалации.

Инхалаторите за домашна употреба вече се доближават по ефективността си до медицинските инхалатори и това е добра вест за хората, които живеят в изолирани места или далеч от болнични заведения. В аптеката или онлайн, може да се закупи инхалатор, като се избере според характеристиките му и според цената му.

При идеалния инхалатор, медикаментът трябва да достига до белите дробове 100%, размерът му да е малък, лесно да се работи с него дори от неспециалисти, а и цената му да е ниска.

Инхалаторът трябва да е издръжлив на удари, падания, събаряния, натиск и други механични въздействия; да се съхранява и пренася лесно (да не заема много място и да не тежи много); инструкциите му за употреба да са разбираеми, а количеството лекарство, което достига до дробовете на пациента да може да се дозира точно.

Основните видове инхалатори са парен (топловлажен), с ултразвук и компресорен.

Парният инхалатор е сравнително неудобен за домашни условия, тъй като за пациента не е комфортно да вдишва влажна гореща струя. А много от лекарствата променят своите свойства при висока температура. Ултразвуковите и компресорните инхалатори са сходни като действие и ефект. Те работят най-общо на принципа на разпръскване на микрочастици медикамент, така че той да достигне най-ефективно до предназначението му в белите дробове. Разликата между двата вида е, че компресорният е по-тежък и въпреки по-високите си характеристики, остава подходящ за медицински заведения. За домашна употреба най-удобни са ултразвуковите инхалатори.

Различни производители предлагат такива и за потребителите остава да изберат според цената, издръжливостта и лесната работа с устройствата. Добре е да се избере модел, подходящ за приложение в легнало положение – за възрастни хора или лежащо болни. Когато обаче правим инхалации на бебета или малки деца, независимо от модела инхалатор, най-добре е да закрепим детето седнало в скута ни или по друг стабилен начин, за да може то да вдишва добре лекарството и да не се задави, ако се случи от да се изхвърлят секрети, насъбрани поради заболяването и освободени чрез медикамента.

Ползата от лечението чрез инхалации можем да преценим, чрез подобреното качество на живот, по-рядкото посещение при лекаря и по-добрият сън. Ако са налице тези ефекти, значи сме направили правилният избор и сме закупили подходящия вид инхалатор.

Спонсорирани връзки: