Фрактури на бедрената кост

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Фрактурите на горната част на бедрената кост се случват при хора на възраст около 80 години. При ходенето си те обикновено се накланят леко назад – затова при падане цялата тежест поема бедрената кост и ако тя е изтъняла, например вследствие на остеопороза, тогава би могла да се счупи. Изключително редки са случаите на фрактура на бедрената става без видима причина.
Лечение на фрактурите на бедрената кост
Почти винаги тези фрактури изискват болнично лечение, защото са болезнени и е необходима хирургическа намеса. Когато краищата на счупената кост не са разместени е напълно достатъчно фиксиране на фрактурата с металическа пластинка и пирони, но ако двата краища на бедрената става не са събрани в мястото на счупването, често пъти се практикува замяна с изкуствена става. Нерядко операциите се съпровождат с усложнения и пациентите трябва да останат в болницата в продължение на няколко седмици.
Място на счупването и хирургическо лечение
Обикновено бедрената кост се отчупва близо до мястото на съединяването ѝ с тазовата кост. Укрепването става с медицински пластини, пирони и винтове.
Дългосрочни последствия
Между 15-20 % от пациентите, получили такава травма, умират в първите шест месеца след счупването. Едва 1/3 от хората възстановяват предишната си активност, а останалите се нуждаят от външна помощ. Така че фрактурите на бедрената кост имат много тежки последствия както за пациентите, така и за техните семейства и близки.