Многоплодна бременност

14
Добави коментар
iasen2
iasen2

Несъмнено еуфорията покрай новината, че очаквате бебе ще  завладее всички и ще тръпнете в очакване на първата си консултация. А дали щастието няма да се удвои, ако сте бъдеща майка на близнаци?

Причините за многоплодната бременност са наследственост или инвитро. Никак не е за подценяване факта, че ще носите в утробата си повече от едно бебе и тук ще Ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за спецификата на етапите от бременността и самото раждане на повече от едно дете.

* Въпроса с килограмите вълнува всяка бъдеща майка. Трябва да сте наясно, че наддаването на килограми ще е с по-големи стойности, но това не е единственото, което да очаквате. Непоносимостта към някои от храните може да се изостри силно, а в по-напредналите месеци да  почувствате по-голяма умора и болка в кръста. Отоците на краката са неизменна част, както и усещането за тежест и това да Ви задъхва при продължителни разходки.

* Приемът на витамини, фолиева киселина, калций и калий трябва да е в по-голямо от обичайното количество, като при необходимост може да се консултирате с акушер-гинекологът Ви, който би могъл да препоръча прием на добавки, които да са достатъчни за пълноценното поддържане на Вашият организъм в добър тонус и същевременно да подпомага и развитието и на двата /или повече плода/, които носите в утробата си.

* При многоплодната бременност вероятността от преждевременно раждане се увеличава

*Поява на разширени вени

*Честа нужда от уриниране поради по-големия натиск от тежестта на плода

*Повдигната диафрагма

*Наблюдава се значително уголемяване на матката

*Възможна е липса на достатъчно количество желязо, което да доведе до желязо-дефицитна анемия / тя е опасна не само за майката, но и за плода /

*Рискът от спонтанен аборт се увеличава в сравнение с обикновената бременност /съществува особена форма на аборт –“Синдром на изчезналия близнак”- при която настъпва изчезване на единия плоден сак /

Раждането може да протече по естествен родови път, освен ако не се наложи операционна намеса чрез цезарово сечение. Ако близнаците са с правилно разположение и няма предпоставки за проблем при раждането, теглото им е в рамките на нормалното и няма наблюдение за недоразвит плод, то първият вариант е за предпочитане. След раждането на първото дете, близнака може да се разположи напречно или пъпната връв да стане причина за влошаване на състоянието на второто бебе и това да наложи оперативната намеса за завършване на родилния процес. Като цяло матката на жените носещи повече от един плод се преразтяга и това затруднява родовата дейност. От значение е веднага след изваждането на първото бебе да се направи реална оценка на състоянието на близнака и да се реши как да се спомогне за неговоро израждане. Около 80 % от жените раждат преждевременно, като новородените са с по-малко тегло от едноплодните бременности и често се налага временно да бъдат поставени в кувиоз.

От жизнено важно значение е редовното посещение за консултации и проследяване на бременността от Вашият акушер-гинеколог. Многоплодната бременност е по-тежка от обикновената и протича по различен начин, като рисковете са повече и грижите, които трябва да полагате за себе си са  много по- отговорни. Проследяването на етапите от развитието на бременността е важна. След шестия месец задължително се налага изследване на урината на всеки 2 седмици поради опасност от появата на албумин. Активната почивка също става неизменна част от ежедневието, за да се избегне преждевременното раждане. Част от изследванията, които се правят са и с цел  да се установи дали бебетата споделят една плацента /това налага по-обстойно и често наблюдение/. Близнаците могат да бъдат еднояйчни или двуяйчни.

*Еднояйчните близнаци са рядко явление и при тях оплодената яйцеклетка е една, но тя се разделя на две през първите две седмици след оплождането. Бебетата делят една плацента и са от един пол. Те могат да се развиват в два отделни плодни сака, но не са изключение и случаите, в които те са в един общ. Пъпната им връв и кръвообращение са отделни.Еднояйчните близнаци имат едни и същи гени.

*Разнояйчните близнаци са плод на две яйцеклетки оплодени от два различни сперматозоида. Тези бебета могат да бъдат две момичета, две момчета или момче и момиче. Плацентата може да бъде обща или да са две отделени една от друга.

От всичко казано до тук става ясно, че многоплодната бременност  е свързана с рискове, постоянно наблюдение и чести прегледи. Мили бъдещи мами, въоръжете се с търпение, бъдете усмихнати и се радвайте на възмжността да сте едни от малкото, носещи в себе си повече от едно дете! Близнаците са дар, те са двоен повод за щастие!

Comments

comments