Огромна популация от улични котки залива Пловдив

1
Добави коментар
topplovdiv
topplovdiv

Лавинообразно расте броят на уличните котки в Пловдив. Това потвърди пред Topnovini.bg шефът на Общинския инспекторат Владо Илиев. По думите му напоследък са зачестили жалбите срещу граждани, които хранят животните на неразрешени за това места и замърсяват. Освен това безпризорните животни разнасят бълхи и опасни болести.

За разлика от бездомните кучета, за които също редовно се правят акции по сигнали, котките трудно могат да бъдат уловени, уточни Илиев. Няма как да се каже колко са, но със сигурност има няколко десетки хиляди. Най-много са в район „Тракия“.

Желаещите да се грижат за бездомните животни трябва да подадат молба за зоодоброволци, след което им се определя място, където могат да хранят животните, припомни Илиев. Всеки зоодоброволец носи отговорност и е длъжен да почиства определената територия, в противен случай подлежи на санкции.

Пловдивчани се жалват пред Общинския инспекторат и от лаещи домашни кучета. В последно време има няколко подобни жалби, като хората се оплакват, че животните на съседите им лаят и вият часове наред.

Със застудяването на времето зачестяват и жалбите за палене на огън на открито, много оплаквания има и от разкопаните улици в града, каза още Илиев.