10 факта за ебола

1
Добави коментар
vestitel
vestitel

10 факта за ебола

какво трябва да знаем за вируса

Поредната страшна епидемия напомни на света, че въпреки напредъка на науката и медицина, все още има болести, с които не можем да се справим.

Епидемията от Ебола е най-тежката епидемия, с която се е борила Западна Африка. Жертвите са почти 4500, а регистрираните болни два пъти повече. Сред заразените са и три медицински сестри – две от Щатите и една от Испания, които са се грижили за болните.

Въпреки, че вирусът се появява първо в Гвинея. Тя и до днес е сред най-засегнатите от него страни, за разлика от Нигерия и Сенегал, където властите твърдят, че разпространението му е овладяно. В момента най-засегнати, освен Гвинея, са Либерия и Сиера Леоне.

Ето няколко важни неща, които трябва да знаете за ебола:

Симптомите на ебола наподобяват тези на грипа. Тя причинява треска, повръщане, диария и кръвоизливи.
Ебола не се предава по въздуха, а по кръвен път, диария, при повръщане или други телесни течности.
Симптомите на болестта се появяват след 21-вия ден от заразяването. Често хора, които са заразени, не го знаят и пътуват и общуват с незаразени. Смята се обаче, че те могат да заразят друг човек, едва след като някой от признаците на болестта се появят.
За момента не съществува ваксина срещу ебола. Фармацевтичните компании вече работят по създаването на такава, но дори скоро да открият, то тя няма да навлезе масово поне до края на първото тримесечие на 2015.
При предишни епидемии от ебола смъртността е достигала до 90 процента.
Възстановяването от ебола зависи от имунната система на болния. Пациенти, възстановили се от болестта, носят в себе си антитела, които се запазват в организма им повече от 10 години.
Центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ са изчислили възможния брой на заразените и той възлиза на 1,4 милиона до началото на 2015. Тази прогноза ще се случи ако не се предприемат мерки за ограничаване на вируса.
В момента най-засегнати от болестта са медицинските работници в Западна Африка.
Съединените щати, Великобритания, Франция, Китай, Куба и международни организации помагат в борбата с вируса, предоставяйки пари, материали и персонал в най-засегнатите части на Западна Африка.
Като първоизточник на ебола са сочени горските прилепи. Вирусът е открит за първи път през 1976 г. в границите на днешната Демократична република Конго.

Създадена на 04.11.2014 г.