Проф. Ерика Лазарова разказва за богомилите в Балабановата къща

1
Добави коментар
topplovdiv
topplovdiv

Среща-разговор с проф. д-р Ерика Лазарова събира довечера изкушените от темата за богомилството в Балабановата къща в Стария Пловдив. От 18 часа проф. Лазарова представя наскоро излязлата си книга „Богомило-катарската философия като живяна етика“. Изданието, чиято авторка работи в Института по наукознание към БАН, представлява съвсем нов поглед и интерпретацията на старата и обширна богомилска тема.

Авторката фокусира вниманието на читателя върху богомилството и катарството като нравствени учения, с изпреварили времето си етични норми, като цялостна светогледна система, хуманистична и реформаторска философия, проповядваща равенство и бунт срещу унижаващите човека социални порядки през Средновековието.

Ерика Лазарова защитава тезата за богомилството като система на тотална социална критика и защита на демократичните принципи, оспорвайки божествения произход на властта и привилегиите.

В книгата убедително е прокарана историческата истина, че българското богомилско учение поражда силни влияния в Средновековна Европа, залегнали впоследствие в основата на Реформацията през XV-XVI век, а по-късно и на Хуманизма като част от ренесансовите процеси в Европа.

По време на срещата ще има мултимедийно представяне на впечатления от едно пътуване по пътя на богомилите, осъществено през септември тази година. То е организирано от проф. Дамян Попхристов, преподавател по по сравнително религиознание в Нюйоркския университет.

В пътуването са участвали 37 ентусиасти, преминали 6200 км по пътя на богомилите, прогонени от България през Босна, Хърватска и Словения, за да стигнат до Италия и Франция, приемайки имената бугри, катари, албигойци.