Грижа за детските зъбки 0-2 години

7
Добави коментар
markcomm
markcomm

Детайли

Категория: Грижовни

Автор: Антония Петрова, списание Палитра стил – PalitraStyle.com

Млечните зъби започват да пробиват между 3 и 12 месечна възраст на бебето. На 3 годишна възраст обикновено са изцяло пораснали. Ролята на млечните зъби е наистина много важна, защото те съдействат постоянните зъби да изникнат здрави и силни.

Грижа за бебешката уста

Още преди да е пробило първото зъбче можете да почиствате венците на вашето бебе с мека кърпа след всяко ядене. От момента, в който се появи първото млечно зъбче, започнете сутрин и вечер преди лягане да четкате с нежни кръгови движения. Трябва да се стараете да почиствате всички повърхности на зъбите – вътрешната, външната част и чак до линията на венеца. Във времето на никнене на зъбите, за да облекчите раздразнителността на бебето можете да му предложите специално разработените за целта гризалки или да масажирате нежно венците му с чист пръст.

Храненето е важно за зъбите

Докато бебето расте и се развива, то опознава света, а заедно с това развива и своя вкус към храната. Съвсем скоро ще видите, че вашето дете предпочита сладкото. Захарта в сладките храни обаче реагира на естествените бактерии, които се намират в устната кухина и произвежда вредни киселини, които атакуват зъбите и могат да причинят кариес. Млечните зъби имат по-тънък емайл от постоянните и са по-уязвими на кариес. Важно е да знаете, че ако млечните зъби бъдат загубени преждевременно, това може да се отрази на развитието на постоянни зъби. Затова е разумно да ограничите захарните храни, които вашето дете приема.

Четка и паста за зъби

Използването на специални детски четки и пасти за зъби помага миенето на зъбите да бъде приятно, както и да се гради навика за редовна грижа за зъбите. Нанесете паста колкото грахово зърно върху детската четка за зъби и започнете с нежни кръгови движения да миете зъбките.  Когато дете порасне можете да му предоставите четката на него, а вие да му помагате като стоите до него и го насърчавате.

Няколко съвета в допълнение

Още след изникването на първото зъбче посетете детски стоматолог. Редовните посещения са важни, тъй като детето ви свиква с новата обстановка и лекаря. Така при евентуален проблем със зъбките на всички ще бъде по-лесно. Избягвайте да оставяте детето да заспива с бутилка мляко или сок – това може да навреди на зъбите му. След  консумация на сладки храни, приканвайте детето да пие вода.

Още по темата: