Цветан Василев купува „Токуда банк“ с подставени лица?

4
Добави коментар
mignews
mignews

Доверени лица на Цветан Василев са наели адвокатска кантора, различна от тази, която се тиражират в медийното пространство и една от трите одиторски фирми, на които БНБ възложи проверката на Корпоративна Търговска Банка, за да финализират закупуване чрез поставени лица на българска банка, различна от КТБ и банка Виктория.

Това съобщи съботното предаване на ТВ+ „Срещи в Огледалото” .  Целта на новата придобивка на Цветан Василев, е чрез подставени лица да участва в изкупуване на вторичния пазар на апетитните активи на КТБ.

Тази операция, ако успее, ще постави вложителите – частни лица, предприятия, общини, болници и Фонда за гарантиране на влоговете, респективно всеки данъкоплатец да платят масрафа и изперат пешкира.

Коя банка има предвид, че иска да овладее Цветан Василев чрез подставени лица, според TV+, това е българската Токуда банк, която от няколко години си търсела нов собственик. Кантората, която представлявала потенциалния купувач е на известни юристи, а шефът й работел за президентството по време на втория мандат на Георги Първанов. Консултант на продавача е международната одиторска компания „Ърнст енд Янг“.

От своя страна одиторската компания АФА пък била ангажирана да провери състоянието на банката. Двете споменати одиторски компании са сред наетите от БНБ да направят анализ на състоянието на КТБ и свързаната с нея банка „Виктория”.

За втората, която още не е с отнет лиценз са появи кандидат – застрахователната компания Лев Инс в комбина с чужд инвеститор. Ако това стане най-сетне бившият саветник в ДАНС Алексей Петров ще си отмъсти на Цветан Василев, който през 2010 г. направи всичко по силите си Петров и компания да не получат банков лиценз. Публично известно, е че Алексей Петров-Трактора има дял в Лев Инс.