Розова зеленчукова “Барби“ супа

6
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, познат и използван още от Хипократ, а по късно и от Парацелз за лечение на много заболявания. За съжаление е често пренебрегван на българската трапеза, въпреки че има смайващи лечебни свойства. Древните гърци и римляни са го използвали за намаляване на висока температура. През Средновековието в Европа сок от цвекло е препоръчван, когато човек не е в състояние до консумира твърди храни. Римляните вярвали, че ако един мъж и една жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят. Според китайската медицина то укрепва сърцето, уравновесява тялото, пречиства кръвта.

Рецептата е от конкурса „Готви, снимай и спечели… с Вкуси ме“

Розовата зеленчукова „Барби“ супа е особено подходяща за малки капризни момиченца, които под всякакви предлози отказват да ядат полезни и витаминозни храни. Нежният розов нюанс се получава именно от червеното цвекло, което обагря бульона почти в лилаво, но крайният цвят се постига чрез обикновена застройка от кисело мляко и яйце (или сметана). Вкусът е приятен и ненатрапчив, а съставките са достъпни почти по всяко време на годината.

Необходими продукти: 2 с.л. грах от консерва 1 малка тиквичка 1 средно голям морков, за предпочитане – млад и крехък 1 глава червено цвекло 1 голям картоф 1 голям червен домат (ако е възможно градински, а не парников) 1 голяма, добре узряла червена чушка 1 малка глава червен лук

Начин на приготвяне: Всички продукти се изчистват и нарязват на еднакви по големина кубчета. Слагат се в 1,5-2 л студена вода, заедно с една равна супена лъжица сол и се захлупват с капака на тенджерата. Когато сместа заври, силата на огъня се намалява, а капакът малко се отхлупва, за да не прекипи супата и да изцапа печката ви и всичко наоколо. Когато всички съставки се сварят, супата се остава да поизстине, след което внимателно се застройва с 1 яйце, разбито с 1 супена лъжица кисело мляко или с 2 лъжици сметана. Ако искате да постигнете перфектният цвят и консистенция – пасирайте. Но ако има вероятност злоядото ви дете да се забавлява докато се храни с разгадаване вида и произхода на зеленчуците, които участват в супата – оставете я така. Приятен апетит!

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It