Правилно хранене при грип и настинки

1
Добави коментар
magnit
magnit

Сезонът на гриповете и настинките е вече в разгара си, а повечето лекари са категорични, че диетата в този случай играе важна роля за възстановяването на организма.

Правилното хранене ще ви помогне по-бързо да се излекувате и ще подсили имунната ви система. И обратното – ако не внимаваме какво слагаме на масата, има опасност допълнително да изтощим и отслабим организма си.

Най-важното правило, което трябва да спазваме, когато боледуваме от грип, е да приемаме много течности. Имайте предвид, че микроорганизмите, които провокират болестта, се чувстват комфортно в пресъхналото ви гърло и сухата носна лигавица.

Затова обилното приемане на течности спомага за възстановяването на влажността на лигавиците и с това увеличаваме способността на организма да улавя, блокира и унищожава вирусите.

Отличен вариант е обикновената питейна вода с изцеден лимон – тя ще ви запаси с витамин „C“ и ще повиши вашият жизнен тонус.

Ако ви боли гърлото, пийте хладка вода с мед и сок от лимон – така ще унищожите поне част от вирусните бактерии в гърлото.

Лечебното хранене при грип изисква временно изключване на някои продукти от нашето меню. Откажете се от кафето и алкохола, тъй като те обезводняват организма. Същото се отнася и за сладките храни.
Захарта прави левкоцитите (кръвни клетки, които се борят с вирусите и микробите) инертни – и това спомага болестта да прогресира.

Например, американски учени са доказали, че приемането на 100 грама захар (около 2 чаши безалкохолна напитка), понижават активността на левкоцитите двойно. И тази пасивност на клетките се запазва в продължение на известно време. Най-често това са от 5 до 6 часа.

Няма как да не се съгласим, че това е една добра причина да се откажем или да намалим до минимум сладкишите, газираните напитки и консервираните плодови сокове поне докато сме болни.