Ухапване може да ви направи алергични към месо

14
Добави коментар
zlatev
zlatev

Познат като самотната звезда, този кърлеж носи заболявания като петниста шарка. Въпреки че не е носител на лаймска болест, той е един от най-срещаните представителите на тази инфекция. Най-интересното е, че този малък приятел може да ви направи алергични към месо. Кърлежите носят алфа-гал, което може да звучи като супергерой, но всъщност е вид захар. При нормални условия тази захар се смила без проблем. Наличието на алфа-гал в кръвта е друг въпрос. Самата имунна система създава антитела срещу него. Интензивността на тази реакция варира, но в по-тежки случаи води до невъзможност за дишане и чувството, че горите всеки път когато ядете месо.

Асоциацията, която се бори с това е създадена преди седем години, когато за пръв път се срещат тези симптоми в Австралия. Първите предупреждения за явлението са през февруари, но това лято случаите на ухапвания намаляват. След това кърлежът се е разпространил в САЩ, където броят на ухапани хора се увеличава. Алергологът д-р Ерин Макгинтий, съобщава за 200 ухапвания през последните три години.

Хората с алергия все още могат да ядат пиле или риба, но млечни или растителни продукти активират алекргията отново. Докато лекарите не са сигурни дали алергията ще отмине хората, които вече са били в болница трябва да поемат по-малко количество месни продукти. Д-р Макгинтий предупреждава, че понякога отнема до осем часа след приемане на месо, за да се прояви алергичната реакция. Това я прави несъмнено трудна за определяне.

Tweet

Pin It